A héten kezdjük olvasni Mózes II. könyvét, a Smotot. Ebben a szakaszban kezdődik a zsidók sanyargatása Egyiptomban.

Egyiptom a régi fűszerkereskedelmi utak találkozási pontján fekszik, ezért ott könnyen elérhetők voltak a Kelet fűszerei, a római kömény és a koriander. A fahéj, bár használatban volt, magas ára miatt csak kevesek számára volt elérhető. Bár a bors csak a későbbi évszázadok során érkezett, a só szintén széles körben elérhető fűszer volt. A koriandert afrodiziákumként tartották számon, a római köményt pedig a hűség jeleként, valamint emésztést könnyítő szerként ismerték.

A lencse szintén ősi közel-keleti étel, mind Izraelben, mind az ókori Egyiptomban nagy népszerűségnek örvendett. Korábban már ajánlottunk lencsefőzeléket, ezúttal egy sütőben kisüthető fasírtot mutatunk be, az ókori Egyiptom fűszereivel.

 

Lencsefasírt

párve

250 g vörös lencse

1 fej hagyma, vékonyra szeletelve

1 ek. olaj

1 csicseriborsó konzerv lecsepegtetve

Só, bors, őrölt koriander és római kömény ízlés szerint

2 gerezd fokhagyma áttörve

1 tojás

200 g zsemlemorzsa

2 maréknyi, apróra vágott, friss koriander

A lencsét puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát az olajon megpároljuk. A lencsét, a csicseriborsót és a hagymát simára turmixoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan megkeverjük. Fél órán át a hűtőben pihentetjük. Nedves kézzel lapos pogácsákat formálunk a masszából, kiolajozott sütőlapra helyezzük őket, és 180 fokos sütőben, fél óra alatt megsütjük a fasírtokat. Félidőben fordítsuk meg őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megsüljön.

A lencse könnyen fertőződik kártevőkkel. Felhasználás előtt hideg vízben, erőteljes mozdulatokkal kevergetve mossuk át, és győződjünk meg arról, hogy nincsen benne bogár.

Tipp: a csicseriborsó leszűrt levét levesekhez adhatjuk. A fasírthoz kész zsemlemorzsa helyett szombatról maradt bárcheszt is adhatunk, kézi reszelőn könnyen lereszelhető.