A következő hétre esik a második ádár hónap hetedik napja, azaz zájin ádár  – Mózes mesterünk halálának és születésének napja. A napról – ádár hónap csillagképének megfelelően – halvacsorával szokás megemlékezni.

A Midrás szerint, amikor a zsidók egyik legfőbb ellensége, a purimi történet gonosz Hámánja sorsot vetett, hogy melyik napot jelölje ki a zsidók elpusztítására, örömmel látta, hogy ádárra esett a választás. Jókedvének oka az volt, hogy azt látta, a zsidó naptár minden más hónapjának vannak pozitív napjai, melyek a zsidók segítségére lehetnek. Ádár hónapról annyit tudott, hogy akkor halt meg Mózes mesterünk. Nem gondolt arra, hogy ugyan akkor távozott az élők sorából, de azon a napon is született. A hónap a halak csillagjegyében van. Hámán azt gondolta, hogy úgy fogja lenyelni a zsidó népet, ahogyan a hal nyeli le a vizet. Nem vette észre, hogy létezik egy nagyobb hal is, amelyik őt is lenyelheti…

A Midrás a zsidó népet a halhoz hasonlítja: bár vízben él, de ha esik az eső, tátogva issza az esőcseppeket. Így van ez a zsidókkal is: még, ha körbe is veszi őket a Tóra, akkor is szomjasan isszák a Tóra szavait, amikor csak lehetőségük van rá.

Néhány kósersági tudnivaló a halról itt található.

Lazac hagymás krumplival

párve, glutén- és tojásmentes

egy egész lazac

4-5 gerezd fokhagyma

fél citrom leve

2 ek. olívaolaj

só, bors ízlés szerint

apróra vágott friss zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, koriander – elhagyható)

 

A krumplihoz

8 közepes méretű krumpli

2 nagy fej vöröshagyma

2 ek. olaj

só, bors ízlés szerint

A megmosott halat tűzálló tálba fektetjük. Az összetört fokhagymát, a citromlét, az olívaolajat és a fűszereket összekeverjük, és egyenletesen a halra kenjük. 180 fokos sütőben, alufóliával letakarva, 40 perc alatt megsütjük. Ezalatt a kockákra vágott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A felszeletelt hagymát serpenyőben az olajon karamellizáljuk, majd a megfőtt és összetört krumplihoz keverjük. Sóval-borssal ízesítjük, azonnal forrón tálaljuk.