Ezen a héten emlékeztünk meg Mózes halálának és születésének évfordulójáról, zájin ádárról (ádár hónap 7. napja). A zsidó naptár a hónapokat a Hold, az éveket pedig a Nap járása szerint számolja. A hold- és a napév közti különbségeket egyenlíti ki a 19 éves ciklusonként beiktatott hét szökőhónap, ezért szökőévkor 13 hónapot számolunk. Mivel a Tóra niszán hónapot tartja az év első hónapjának, ezért az azt megelőző, utolsó hónapot, ádárt kettőzzük meg. Purimot a második ádárban tartjuk, zájin ádárral kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. Az askenáz közösségek a Mágen Ávráhám döntését követik, és ádár álefben, vagyis az első ádár hónapban tartják azt.

Bár ádár hónap 7. napja, más néven zájin ádár nem ünnepnap, a zsidó kalendárium mégis jeles napként tartja számon. Ez a nap jelenti ugyanis a zsidó nép egyik legmeghatározóbb vezetője, Mose rábénu (Mózes mesterünk) halálának és születésének évfordulóját. A napnak nincsenek különleges micvái, vagy imái, egyetlen szokás kötődik hozzá: a zsinagógákban közösségi halvacsorát tartanak, melyen gyakori fogás a halkocsonya, illetve a diós hal.

Érdekes szokás alakult ki a felvidéki Galántán zájin ádárral kapcsolatban. A Chevra Kadisa (temetkezési egylet) tagjai énekelve járták végig a zsidó otthonokat, ott megvendégelték őket, ők pedig ezüst kancsóból borral kínálták a háziakat és megáldották őket, hogy szerencsések legyenek, és békében éljenek. Este pedig közösségi vacsorát tartanak, mely kezdetben kalácsból és tojásból állt, később pedig kiegészült a diós hallal is. A megszokottnál nagyobb ünneplés egy igen sok zsidó áldozatot szedő járványhoz köthető. Amikor a hívek azt kérdezték a rabbitól, hogy vajon miért sújtja őket így a betegség, ő azt felelte, hogy azért, mert nem tisztelték meg zájin ádár napját. Azóta ünneplik meg minden évben különös odafigyeléssel ezt a napot.

Diós hal

párve, tojásmentes

1 kg ponty, szeletelve

2 sárga- és 1 fehérrépa felkarikázva

1 nagy fej hagyma felszeletelve

1 gerezd fokhagyma

1 ek liszt

egy maroknyi dió ledarálva

Hagyományos zsidó étel a diós hal. A zöldségeket sós vízben fél órán át forraljuk, majd hozzáadjuk a halszeleteket, és puhára főzzük. A halat és a zöldségeket tálra szedjük. Az összetört fokhagymát, a lisztet és a darált diót kevés vízzel simára keverjük, és lassan, kevergetve behabarjuk vele a főzőlét. Pár percnyi forralás után a halra öntjük, melegen és hidegen is fogyasztható.

Halkocsonya

párve, glutén- és tojásmentes

másfél kiló ponty, szeletelve

2 nagy répa

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

3 pohár víz

1 kk. só

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát felszeleteljük, a hagymát négybe vágjuk, majd a vízben felforraljuk.  Hozzáadjuk a halszeleteket, sózzuk, és lassú tűzön, fedő alatt mintegy negyven perc alatt készre főzzük.  A megfőtt halszeleteket és zöldségeket jénai tálba helyezzük, ráöntjük a főzőlét, és hűtőszekrényben néhány óra alatt megdermesztjük.