És szólt az Örökkévaló Mózeshez Szináj hegyén, mondván: Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik: Ha bementek az országba, melyet én nektek adok, akkor tartson a föld szombatot az Örökkévalónak. Hat éven át vesd be meződet és hat éven át messed meg szőlődet és takarítsd be termését. A hetedik évben azonban szombati nyugalom legyen a föld számára, szombat az Örökkévalónak; meződet ne vesd be és szőlődet ne messed meg. Aratásod utónövését ne arasd le és metszetlen szőlődnek bogyóit ne szüreteld le; szombati nyugalom éve legyen a föld számára. És legyen a föld szombatjának termése nektek eledelül; neked, szolgádnak szolgálódnak, béresednek és lakódnak, kik nálad tartózkodnak; meg barmodnak és a vadnak, mely országodban van, legyen minden termése eledelül. (3Mózes 25:1-7)

Múlt héten ismét kettős hetiszakaszt olvastak a zsinagógákban, a Tóra harmadik könyvének utolsó két fejezetét, a Behár és a Bechukotáj szakaszt. A Behár szakasz a fent idézett törvényekkel kezdődik. Ahogyan az embernek pihennie kell minden hetedik napon, úgy kell a földnek pihennie a hetedik évben. Ahogy a sivatagi vándorlás során az Örökkévaló biztosította előre a zsidók ellátását mannával péntekenként, úgy kell megbíznunk abban, hogy Isten ellát minket abban az évben (illetve a következőben), amikor a parancsa szerint a föld pihen. Azonban míg a szombat általánosan minden zsidóra érvényes, a smitá, vagyis a hetedik év, illetve a hetedik smitát követő 50., jóvel év csakis Izrael Földjére vonatkozik.

Ezek a törvények igencsak aktuálisak, mivel a következő zsidó év (mely 2021. szeptember 6-án este kezdődik) smitá év lesz. Ahogy a szombat, úgy a smitá törvényei is rendkívül bonyolultak, erről későbbi cikkeinkben írunk majd. Most a zöldségek jegyében gazdag, kókusztejes-gombás levest kínálunk olvasóinknak.

Kókusztejes zöldségleves shiitake gombával

párve, glutén- és tojásmentes

1 csomag shiitake gomba

3 szál sárgarépa

2 szál halványító zeller

egy kis darab zellergumó

1 fehérrépa

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek. olívaolaj

fűszerek: só, bors, őrölt koriander, őrölt kurkuma, ízlés szerint

2 babérlevél

1 doboz sűrű kókusztejszín

a tálaláshoz: petrezselyem

 

A gombát egy órára vízbe áztatjuk. Ha jól teleszívta magát vízzel, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zellerszárakat felkarikázzuk, ha a leveleit is felhasználjuk, akkor áztassuk azokat vízbe, majd fény ellenében alaposan ellenőrizzük, nehogy bogár legyen a leveleken. A zöldségeket vastag aljú lábosba tesszük, és az olívaolajon megpároljuk, kevergetve, nehogy odaégjen. Hozzáadjuk a fűszereket, egy-két percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel úgy, hogy bőségesen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon 45-5 perc alatt készre főzzük. Ekkor hozzátöltjük a kókusztejszínt, elkeverjük, és újra felforrósítjuk. A petrezselyemmel ugyanúgy járunk el, mint a zellerlevéllel. A levest tányérokba merjük és felaprított petrezselyemmel tálaljuk.