Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz van; oly országba, ahol nem szűkiben eszel kenyeret, ahol nem szenvedsz hiányt semmiben, oly országba, melynek köve vas és hegyeiből rezet vágsz. És midőn eszel és jóllaksz, áldd az Örökkévalót, a te Istenedet ama jó országért, melyet neked adott. (5Mózes 8:7-10)

Ez a híres felsorolás az Ékev hetiszakaszban szerepel és Izrael Földjének hét szent terményét tartalmazza. A sivát háminim (hét termény) csoportjába tartozó ételek fogyasztása után különleges utóáldást mondunk. Az idézet utolsó mondata éppen erre tanít minket: ha ettünk és jóllaktunk, köszönetet kell mondanunk annak, aki mindezt adta nekünk.

Izrael területének jelentős része sivatag. A csapadék kevés, és, ahogyan már a Tórából is értesülünk róla, gyakoriak a szárazságok. Ám szorgalmas munkával és az Örökkévaló parancsolatainak teljesítésével a sivatag termővé válhat, ahogyan látjuk ezt a modern kori Izraelben is. Az Ékev szakasz eleje, néhány mondattal a fent idézet felsorolás előtt, éppen erre tesz ígéretet:

És lesz jutalmául annak, hogy hallgattok a rendeletekre, megőrzitek, hogy megtegyétek azokat, megőrzi neked az Örökkévaló, a te Istened a szövetséget és a szeretetet, melyről megesküdött őseidnek. És szeret téged, megáld és megsokasít, megáldja méhed gyümölcsét és földed gyümölcsét, gabonádat, mustodat és olajodat, marháid fajzását és juhaid szaporodását a földön, melyről megesküdött őseidnek, hogy neked adja. Áldottabb leszel mind a népéknél… (5Mózes 7:12-14)

Most következő receptünk a Közel-Kelet néhány kedvelt, erősen aromás fűszeréből – görögszéna magból, korianderből, fokhagymából, citromból – áll össze, megidézve Izraelt, bárhol is legyünk a világban.

Hilbe

Párve, glutén- és tojásmentes

1/3 pohár száraz, finomra őrölt görögszéna mag

¾ pohárnyi felaprított koriander

2 nagy gerezd fokhagyma

1 citrom leve

Só és bors, ízlés szerint

A görögszéna magot kétszeres mennyiségű vízbe áztatjuk néhány órára. Ha az összes vizet felszívta, adjunk még hozzá egy kis vizet, hogy meggyőződhessünk arról, hogy nem tud már több vizet magába szívni (a kezdetben néhány kanálnyinak tűnő por térfogata jelentős mértékben megnő). A koriandert vízbe áztatjuk, majd felhasználás előtt alaposan átvizsgáljuk, nehogy bogár maradjon rajta. Tegyük a megduzzadt görögszéna magot az összes hozzávalóval együtt aprítógépbe, és néhány perc alatt turmixoljuk egynemű, kissé nyúlós állagú masszává. A kész hilbe fogyasztható kenyérrel, salátára öntetként és húsokhoz is kiváló szósz.

Megszakítás