A Példabeszédek könyvének végén találjuk meg az Éset Chájil (A derék asszony dicsérete) című költeményt (Példabeszédek 31:10-31), mely ábécérendbe szedve sorolja fel a derék és istenfélő asszony jó tulajdonságait. E dalt péntek esténként, a kidust megelőzően éneklik el a zsidó otthonokban. A szokás a cfáti misztikusoktól ered, első ismert említése a XVI-XVII. század fordulóján élt Jesájá háLévi Horowitz rabbi imakönyvéből származik.

Azt mondhatjuk, hogy az Éset Chájil legalapvetőbb szinten a ház asszonya iránti hálánkat fejezi ki, hiszen ő volt az, aki erőt és energiát nem kímélve készült elő a sábát menyasszony fogadására. Tudjuk például, hogy az Árizál anyjának mindkét kezét megcsókolta péntek esténként.

Vannak, akik azt mondják, hogy az Éset Chájil általánosságban véve vonatkozik egy elképzelt asszonyra, de bőségesen vannak olyanok, akik szerint valós asszonyhoz szól. Egy midrás szerint például a dal nem más, mint gyászének, melyet Ávráhám ősapa írt felesége, Szárá halála után, és csak később került bele a Példabeszédek könyvébe. Mások szerint pedig Slomó (Salamon) király írta anyja, Bátsévá királyné dicséreteképpen. Egy másik midrás szerint nem egy, hanem egyenesen 19 különleges asszonyt dicsér a dal. Misztikus források a Schiná (Isteni Jelenlét), illetve a Tóra allegóriájaként értelmezik.

Az étkezéssel kapcsolatban szerepel ez a két sor a dalban:

Mint a kereskedőhajó, messziről hozza kenyerét,

Még éjjel van, s fölkel ételt adni háznépének…

Ezért most egy kalácsreceptet ajánlunk szombatra. (A szombati kalácsról, vagyis a bárcheszről itt írtunk korábban.)

Datolyakrémes szombati kalács

párve

7 pohár teljes kiőrlésű liszt

3 kk. só

1 kocka friss élesztő

1 tojás

1 ek. cukor

Fél doboz (225 gramm) datolyakrém

2 pohár langyos víz

Fél pohár olaj

100 gramm durvára vágott dió (elhagyható)

A tetejére: felvert tojás, szezámmag, vagy mák a szóráshoz

Az élesztőt egy pohár vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és néhány percig állni hagyjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül az élesztős keveréket, és az egész keveréket egynemű, rugalmas tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, letakarva mintegy egy órán át kelesztjük, majd hat közepes méretű bárcheszt formálunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, tetejüket tojással megkenjük, szezámmaggal, vagy mákkal megszórjuk, és további fél óra kelesztés után, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.