Az eisenbergi Waldkliniken kórházban kialakított zsinagóga „a nyitottság és a befogadás kultúrájának nagyszerű szimbóluma” – jelentette ki avatóbeszédében a tartomány elnöke – olvashatjuk az Arutz7 cikkében.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Bodo Ramelow, Türingia szövetségi állam miniszterelnöke és a német szövetségi parlament elnöke, Charlotte Knobloch a németországi zsidó közösség egykori vezetője, továbbá számos rabbi, zsidó vezető, politikus és közéleti személyiség. A ceremónia során Ramelow átnyújtotta a zsinagóga kulcsait Yitshak Ehrenberg rabbinak.

A kórház, melynek különleges, kör alakú épületét egy neves építész, Matteo Thun tervezte és kiérdemelte a Németország legjobb kórháza címet, büszke arra, hogy „ötcsillagos ellátással várja zsidó pácienseit”. A Lipcse közelében fekvő intézményben a zsinagóga mellett kóser étkezést is biztosítanak, illetve a szombat megtartását is lehetővé teszik. Erre jó példa az első emeleten lévő zsinagógához vezető lift, mely szombatonként automata üzemmódba kapcsolható. A harminc négyzetméteres zsinagóga 16 ülőhellyel rendelkezik, a bútorokat egy vallásos izraeli kibucban, Láviban készítették. A tóraszekrényben a kórház saját tóratekercse kapott helyet, ennek költségeit adományokból fedezték.

Eláruljuk, miben különböznek a jekék a többi zsidótól

A Dél-Németországból, az „eredeti Askenázból” származó zsidókra használt megnevezés a jeke.

„Nagyon boldoggá tesz minket, hogy a kórház zsinagógájának felavatásával Európa legrégibb és legújabb zsinagógája is Türingiában található. Ez a nyitottság és a befogadás kultúrájának nagyszerű szimbóluma. De mindenekfelett kiállás ez az antiszemitizmus ellen. Ezekben az időkben ennek kiemelt jelentősége van. Arra külön büszkék vagyunk, hogy mindez egy önkormányzati kórházban valósult meg, egy olyan kórházban, mely Türingia egyik hazai és nemzetközi szimbólumává vált” – mondta a miniszterelnök.

„Az eisenbergi Waldkliniken vezérigazgatója, David-Ruben Thies és csapata lehetetlen küldetésben győzedelmeskedett: olyan kórházat alkottak, smelyben kellemes tartózkodni. Most pedig, hogy megnyílt a zsinagóga, újabb rendkívüli eredményt értek el. Az imaterem léte nemcsak jó példa az intézmény nyitottságára, hanem kiállás is a tartományban élő zsidó emberek mellett. Valóban történelmi jelentőségű esemény ez, gratulálok hozzá és azt kívánom, hogy a mai napból erőt merítve továbbra is nagyszerűen lássák el munkájukat” – mondta Charlotte Knobloch, a németországi zsidóság egyik legismertebb arca. A 89 éves holokauszt-túlélő 1985 óta vezeti a müncheni hitközséget és sokáig a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is volt.

A kórházi zsinagóga integráns része lesz a türingiai zsidó vallási életnek. A szövetségi államban további három zsinagóga működik.

„Türingia zsidó hitközsége örömmel bocsájtja a közösség tagjainak rendelkezésére az eisenbergi zsinagógát. Biztos vagyok benne, hogy a világ minden tájáról érkező zsidó páciensek értékelni fogják, hogy egy olyan kórházban lehetnek, mely saját zsinagógával rendelkezik”

– mondta Alexander Nachama reformrabbi, Türingia hivatalos zsidó vallási vezetője.

Avichai Apfel rabbi, a Németországi Ortodox Rabbik Konferenciájának vezetőségi tagja a következőt mondta az ünnepségen: „Örömteli nap ez Németország és Türingia számára, különösen a jelenlegi időszakban, melyet járvány, háború és antiszemitizmus árnyékol be. Az eisenbergi zsinagóga megnyitása remekül példázza, hogy a zsidó élet virágzik ebben az országban és a zsidóság fontos szerepet tölt be Németországban és Európában, a sötét múlt ellenére is. Köszönet illeti a kórházat e bátor lépésért, mely egyértelmű üzenetet küld Németországból az európai zsidó jövő számára. Európa legújabb zsinagógája egyaránt alkalmas a csendes elvonulásra, az imádkozásra, illetve olyan találkozók lebonyolítására, melyek segítenek eloszlatni az előítéleteket. Mázál tov!”

A német válogatott megtagadta az antiszemita szurkolóit

„Szégyent hoznak az országunkra. Nem vagyunk a csapatuk, és ők nem a szurkolóink” – mondta Joachim Löw, a német csapat kapitánya. Elítélték szurkolóik botrányos viselkedését a német futball válogatott tagjai és a csapat vezetői, miután a Világkupa selejtezőjén, a Csehország ellen játszott meccs során többen náci dalokat énekeltek. A 2:1-es győzelem ellenére a német csapat … Olvass tovább

A ceremónián felszólalt David-Ruben Thies kórházigazgató is: „Itt és most több területen is új utakra lépünk: az építészetben, a gyógyászatban, a betegellátásban, a vendégfogadásban. Azon kevés európai kórházak közé tartozunk, melyek az elsőrangú gyógyászati tevékenység mellett tartózkodásuk teljes ideje alatt a lehető legtökéletesebben kielégítik a vallásos páciensek igényeit. Az új épület tervezésekor az első pillanattól kezdve szempont volt, hogy megteremtsük a kóser ellátás feltételeit. Boldog vagyok, hogy a zsinagóga felavatásával megvalósult az elképzelésünk. A világ minden tájáról szeretettel várjuk a zsidó pácienseket”.