A zsidó egyetemi hallgatókat szolgáló „Chabad on Campus International” szervezet képviselői vehették át a nagy múltú Richard J. H. Gottheil kitüntetést, a szintén zsidó diákokkal foglalkozó Hillel International szervezettel együtt.

A díjazottakat a Zeta Beta hallgatói szövetség választotta ki. Az 1898-ban alapított Zeta Beta volt az első zsidó hallgatói szövetség, és tagjai között olyan hírességek voltak, mind Leonard Bernstein zeneszerző, Harold Ramis rendező, Ron Dermer nagykövet vagy Tal Brody kosárlabdázó.

A Chabad on Campus nevében a szervezet alelnöke, Yossi Gordon rabbi jelent meg a Los Angelesben tartott díjátadó ünnepségen. A rabbi elmondta, hogy a Chábád 264 campusban működtet központot, és így több mint 500 egyetem zsidó hallgatóinak állnak rendelkezésére.

A Richard J. H. Gottheil kitüntetést olyan személyek vagy szervezetek kapják, melyek „nagyban elősegítették az emberek közötti megértést”. A korábbi díjazottak között volt az Orvosok Határok Nélkül, az Észak-Amerikai Zsidó Szövetség és Franklin Delano Roosevelt elnök is.

A Chábád kitüntetésének oka elsősorban az volt, hogy zsidó közösséget teremtettek a hallgatók számára az oktatási intézményekben. Az indoklásban ez állt: „Az elismeréssel a Chábád azon kiemelkedő tevékenységét honoráltuk, mellyel otthont és biztonságos környezetet teremtenek a különböző egyetemeken és főiskolákon tanuló zsidó diákok számára. A Chábád megannyi lehetőséget kínál a hallgatóknak, hogy zsidó identitásukat erősíthessék és megélhessék azt a számtalan közösségi, tanulmányi és vallási program keretében. A diákok számára fontos, hogy egy közösség részének érezzék magukat és szabadon kifejezhessék hitüket és világnézetüket. A Chábád nagyszerű példáit nyújtja a toleráns, előítéletektől mentes és nyitott szabadidős tevékenységeknek.”

A kitüntetést Norman Vaas, a Zeta Beta nemzetközi elnöke adta át az alábbi szavak kíséretében: „Az egyetemeken működő Chabad központok minden héten szombati vacsorával várják a hallgatókat és a zsidó ünnepeket is együtt ülik meg. A rabbi és felesége mindig frissen főzött ételekkel és némi zsidó tanulnivalóval várja az érdeklődőket, akik így testi és lelki táplálékhoz juthatnak. Az elmúlt évek során szövetségünk számos tagszervezete bonyolított le nagyszerű programokat a helyi Chábád központok közreműködésével. Sokan vesznek részt a Chábád által szervezett „Sinai Scholars” oktatási programon, melynek során zsidó identitásukat erősíthetik meg. Szerencsések vagyunk, hogy a Chábádot szövetségünk partnerének nevezhetjük”.

Gordon rabbi a következőt fűzte mindehhez: „A Chábád számára az intellektuális megközelítés a legfontosabb az életben. A jó döntésekhez nélkülözhetetlen a megértés és a világos értékrend. Képesnek kell lennünk különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között. Fontos, hogy másokat is arra ösztönözzünk, hogy döntéseiket az értelmük és ne az érzelmeik vezéreljék. Egyszer egy diák a Chabad on Campus alapítójának, Menachem Mendel Schneerson rabbinak írt levelet, melyben kétségét fejezte ki egy újonnan alapított egyetemi programhoz való csatlakozással kapcsolatban. ‘Nem akarok kísérleti nyúl lenni’ – írta. A Rebbe a diák saját levelét küldte vissza válaszként, melyben a ‘nem’ szót áthúzta, a ‘kísérleti nyúl’ helyére pedig azt írta: ‘úttörő’. A válasz tehát így hangzott: ‘Akarok úttörő lenni’. Határozottan hiszek abban, hogy ebben a teremben mindenki úttörő. Mindannyian olyan vezetői képességek birtokában vagyunk, melyek nagyon hiányoznak világunkból”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

Megszakítás