Egy antiszemita támadást követően új kampánnyal tiltakoznak zsidók és nem zsidók a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Múlt héten három kipát viselő fiatalt ért támadás a dél-afrikai Johannesburg városában. A Rosebank nevű városnegyed szomszédságában három elkövető becsmérlő szavak kíséretében fizikailag bántalmazta a tinédzsereket. Az egyik fiú ütlegelése közben többek között azt kiabálták az elkövetők, hogy: „A ti [káromkodás] embereitek gyilkolják a mi ártatlan gyerekeinket”.

Válaszul az dél-afrikai zsidó közösséget képviselő Board of Deputies arra szólította fel az ország lakosait, zsidókat és nem zsidókat egyaránt, hogy március 28-án, szombat este egy általuk választott mozifilm levetítése során viseljenek kipát vagy más fejfedőt. Az indított kampány #KippasAgainstHate (jelentése: kipákkal a gyűlölet ellen) néven kezdett terjedni az interneten.kipagyulolet2

 

„Ilyen módon szeretnénk kifejezni elkötelezettségünket az előítéletek és megfélemlítés minden formájával szembeni harc mellett” – szerepel az indított kampány nyilatkozatában – „büszke dél-afrikai állampolgárokként a mozgás, vallás és gyülekezés szabadsága biztosítva van számunkra az alkotmányunkban”.

 

 

Képek: http://www.jpost.com/Diaspora/Why-are-these-South-Africans-wearing-kippot-395515