Egy zsidó menekült 70 évvel ezelőtt Sanghaiban hagyta a könyveit Lin Daozhi-nál, amiket most szeretnének visszajuttatni. 

Egy kínai család keresi az egykori zsidó menekültet, hogy visszaadják a 70 évig őrizgetett 2000 könyvből álló gyűjteményét. Sanghai több tízezer zsidónak adott otthont az 1930-as években, akik a nácik uralta Európából menekültek. Egyikük, egy zsidó tanár, az azóta elhunyt Lin Daozhira bízta könyveit 1943-ban, amikor elhagyta az országot – tudósított a China Daily című újság.

A tanár személyazonosságára egy 1947-es levelezőlap utal, amelyet a könyvekkel együtt találtak: ez alapján a tanár egy német zsidó volt, akit Carl Angernek hívtak. A könyvek között vannak héber, angol és német nyelvű vallási iratok, valamint gyerek könyvek.

A gyűjtemény kétszer is épphogy megmenekült a pusztulástól: először a japánok II. világháborús inváziója idején, majd később az 1966-76 közötti „kulturális forradalom” időszakában. Most azonban a Lin család 10 négyzetméteres házára lebontás vár, és Lin Daozhi leszármazottai szeretnék a könyveket visszajuttatni a tulajdonosoknak.

„Hét évtizedig őriztük ezeket a könyveket, és segítségre van szükségünk, mert a szobát, ahol tároltuk őket, le fogják bontani.” – mondta el a Global Times-nak az 1981-ben elhunyt Lin menye. Jelenleg a helyi könyvtár őrzi a köteteket, amíg a család a Sanghai Zsidó Menekültek Múzeumának segítségével a leszármazottakat keresi.

forrás: arutzsheva.com

Megszakítás