Kiállítják a Szentély menórájának eddig legkorábbi ismert ábrázolását az újonnan megnyíló Davidson Központban, tudósít a ynet. A jeruzsálemi Óvárosban, a Templom-hegy lábánál fekvő múzeum többéves felújítás után most újranyitott kiállításán többek közt látható lesz egy érme az utolsó hasmóneus király korából, 107 évvel a második Szentély lerombolása előtti időből.

A kiállítás segítségével a látogatók ősi emléktárgyak, innovatív technológia, művészi ábrázolások és interaktív galériák segítségével ismerhetik meg a főváros, Jeruzsálem történelmét. A Davidson Központ felújításában az Izraeli Régészeti Hatóság szakértői is részt vettek. A kiállításon többek között látható néhány, az első Szentély idejéből származó, nagyjából 2700 éves lelet. Köztük szerepel az az érme, melyen a „JRSLM” felirat olvasható. A múzeumon belül egy külön részleget kizárólag a menóra történetének szenteltek. Itt látható II. Antigonusz Matatiász, a hasmóneus dinasztia utolsó királyának idejéből származó érme, mely a menóra legrégebbi, általunk ismert ábrázolását tartalmazza.

„Ez a menóra legrégebbi ismert művészi ábrázolása, a második Szentély lerombolása előtt 107 évvel keletkezett”

– mondta dr. Juvál Báruch, a Régészeti Hatóság egyik vezető régésze. A menórával foglalkozó kiállítás egyik rendkívül értékes eleme az 1950-es években felfedezett, de most először bemutatott vakolattöredék egy második Szentély korabeli temetkezési barlangból, a Jászon-sírból, melyen öt vésett menóra látható.

A kiállítás megalkotói nagy hangsúlyt helyeztek az ún. déli falra, melynek egyik kapuján keresztül jutott a Szentély idejében a zarándokok jelentős része a Szentély udvarába.

„Nagy örömmel nyitjuk meg újra a Davidson Központot, mely különleges élményt nyújt a látogatóknak, akik régészeti leletek segítségével szeretnék felfedezni Jeruzsálem gazdag és változatos történelmét”

– mondta Darin McKeever, a William Davidson Alapítvány elnöke. „Hisszük, hogy a múzeum fontos kulturális célpont lesz a külföldi és az izraeli látogatók számára is, és nagyon várjuk, hogy megoszthassuk Jeruzsálem történeteit és leleteit ezzel a széles és sokféle közönséggel.

A Jeruzsálemi Régészeti Park Izrael egyik legfontosabb helyszíne. Régészeti, történelmi és kulturális jelentőségének köszönhetően százezrek látogatnak ide évente. A parkot 1995-ben hozták létre az azóta elhunyt filantróp és adományozó, William “Bill” Davidson (1922-2009) segítségével. Davidson rendszeívül nagyra becsülte a régészetet és mélyen hitt a zsidó nép történelme megőrzésének fontosságában. A Davidson Központ 2001-ben nyitotta meg kapuit, és hamarosan a főváros leginkább innovatív és legújabb technológiát felhasználó, kedvelt turistacélpontjává vált. A kiállítás szombat kivételével a hét minden napján megtekinthető, felnőtteknek 30, gyerekeknek, diákoknak, időseknek és katonáknak 16 sékel (1600 Ft) a belépődíj.

 

Megszakítás