A zsidó származású, világhírű magyar fotós az elsők között örökítette meg Izrael állam születését.

Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a legendás fotográfus 1948 és 1950 között, az akkor születő zsidó államban készített képeiből pénteken a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy rövidesen a hetvenedik évfordulóját ünneplik Izrael Állam megalapításának, amelyhez a magyarországi zsidóság is hozzájárult. A budapesti zsidó családban született Robert Capa az elsők között örökítette meg a zsidó állam születését és első függetlenségi háborúját – idézte fel.

A diplomata elmondta, hogy Capa a 20. század számos háborúját, borzalmát fotózta, amiért mára legendás haditudósítóként tartják számon. A fotográfus nevét viselő Capa Központ, ahogy a CAFe Budapest is azon dolgozik, hogy a kultúra segítségével hidakat építsen a nemzetek között – hangsúlyozta a nagykövet.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke hozzátette: a pénteken kezdődött kortárs művészeti fesztivál idei díszvendég országa Izrael, melynek budapesti nagykövetségétől sok segítséget kaptak a zsidó kultúrát bemutató programok szervezésében. A Capa Központ pénteken megnyílt kiállítása Robert Capa képein keresztül egy rendkívül izgalmas korszakba enged bepillantást – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a tárlaton láthatók az izraeli pionírok arcai, mindennapjai, azok az apró pillanatok, amelyeket az Izraelbe érkezők átéltek. Capa egy objektíven keresztül, de szubjektív látószögből, tömören, átélhetően ábrázolja a hetven évvel ezelőtt történteket, így képeinek helye van egy kortárs művészeti fesztiválon is – mutatott rá Káel Csaba.

Andrea Holzherr, a Magnum Fotóügynökség kiállítási igazgatója kiemelte, hogy a Magnum Photos nem létezne Robert Capa nélkül, aki nemcsak briliáns fotográfus, hanem a fotóügynökség megálmodója is volt.

Robert Capa 1948 és 1950 között több alkalommal is fényképezett Izraelben.

„Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekült táborok mindennapjain keresztül egészen az otthontalálásig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt. Ezek, az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról, a fájdalommal, bizonytalansággal teli, de mégis optimista, naiv és idealista életérzésről, amely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait. A kiválasztott fotográfiák nemcsak jelentésteli leírásai a történteknek és tanúbizonyságai Robert Capa kompozíciós virtuozitásának és az alapos részletekbe menő megfigyelésekből felépített képi megoldásainak, hanem megmutatják egyedülálló képességét az arcokban, tekintetekben megjelenő sorsok megörökítésében is.” – írta Csizek Gabriella a kiállítás kurátora.

A kiállítás november 26-ig tekinthető meg.

Nyitvatartás: Az ünnepnapok kivételével minden nap 11 és 19 óra között.

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

MTI/zsido.com