A versailles-i fellebbviteli bíróság döntött a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett, négy halálos áldozatot szedő merénylet francia gyanúsítottjának kiadásáról a belgiumi hatóságoknak. Az áldozatok közül ketten izraeli állampolgárok voltak.

A feltételezett merénylő, Mehdi Nemmouche a június 5-i meghallgatásán tiltakozott kiadatása ellen. Ügyvédje, Apolin Pepiezep fellebbezne a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy védence "Nem kapott garanciát arra, hogy nem adják át egy harmadik országnak"

A fellebbezésre három napig van lehetőségük. Ha a határidő lejártáig mégsem nyújtják be a kérelmet, akkor a gyanúsított az ellene kiadott európai elfogató parancs végrehajtásaként azonnal átadható Belgiumnak.

Nemmouche a belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakik, francia-algériai kettős állampolgárságú 29 éves férfi. Az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben. Szabadulása után 2013 elején Szíriába utazott, ahol több mint egy évet töltött a harcoló iszlamista csoportokkal.

A vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben állították elő május 30-án, amikor leszállt az Amszterdamtól érkező menetrendszerű buszról. Ugyanolyan fegyvereket találtak nála, mint amilyeneket a tettes használt a brüsszeli támadásban. A nyomozók egy videofelvételt is találtak nála, amelyben egy hang, feltehetően Nemmouche-é, magára vállalja a merényletet. A gyanúsított az öt napig tartó kihallgatása alatt nem tett vallomást.

Megszakítás