Felvonulók kérték.

“Ki a zsidókkal” – skandálta az a több ezer nacionalista felvonuló, akik újévkor masíroztak az ukrán fővárosban a Stepan Bandera emlékére rendezett megmozduláson. Bandera a második világháború idején a náci Németország szövetségeseként harcolt a Szovjetunió ellen, különítményesei rengeteg zsidó haláláért felelősek.

A Bandera arcképével menetelőknek hangosbeszélőn mondták előre az antiszemita rigmusokat, a tömeg pedig hűen ismételte azokat.

Bandera Ukrajna függetlenségét remélte Hitlertől, ezért az előrenyomuló német csapatokkal harcolt a Vörös Hadsereg ellen. A háború után Németországban telepedett le, végül a KGB emberei végeztek vele 1959-ben, Nyugat-Berlinben.

Olekszandr Feldman, az ukrán parlament képviselője és az ukrán zsidó közösségek ernyőszervezetének elnöke felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet és vonják felelősségre a menet szervezőit.

Olekszandr Feldman

“Nem tudom túltenni magamat azon, amit a Bandera születésnapjára rendezett felvonuláson hallottam. Be kell vallanom, folynak a könnyeim. Én szeretem Ukrajnát és az ukránokat. “- írta a politikus a Facebook oldalára. ” A gyűlöletkeltő rigmusokat olyan idióták bandája skandálta, akik nem képviselnek senkit. Ezzel együtt nem hagyhatom őket figyelmen kívül. Rengeteget dolgoztam ezért az országért és ezért a városért, több százezer munkahelyet teremtettem, s most néhány semmirekellő azt üvölti, hogy hagyjam el a hazámat?” – tette hozzá.

Feldman szerint nagy felelősség terheli a szélsőjobboldali Szvoboda pártot is, melynek vezetői gyakran tesznek antiszemita kijelentéseket és a felvonuláson elhangzott provokáció is nagyban köszönhető az ő tevékenységüknek.

Banderát éltető tüntetők

Banderát sokan nemzeti hősnek tekintik Ukrajnában. A közelmúltban utcát is neveztek el róla Kijevben, a zsidó közösség tiltakozása ellenére. Bandera mellett számos más háborús bűnös is újra nagy népszerűségnek örvend az országban.

Forrás: ToI