Oroszország egyik vezető rabbija azzal vádolta meg Ukrajna elnökét, hogy nemcsak szépíti országa holokausztban játszott szerepét, de hazudik is az oroszországi zsidók helyzetéről. Boruch Gorin rabbi, az oroszországi főrabbiként tevékenykedő Berel Lazar szóvivője a zsidó közösség weboldalán fejtette ki véleményét, melyre az apropót az ukrán elnök, Petro Porosenko december végi izraeli látogatása adta.

Gorin rabbi, aki a moszkvai Zsidó Múzeum és Tolerancia Központ elnöke is, írásával Porosenko Izraelben elmondott beszédére reagált, melyben az elnök azt állította, hogy a Krím-félszigeten található zsinagógákat az orosz hatóságok bezárták és ijesztő mértékben növekszik az antiszemitizmus.

Boruch Gorin rabbi
Boruch Gorin rabbi
Gorin szerint Porosenko nem mond igazat, „kijátssza a zsidó kártyát, vádaskodik és hazudozik”. A rabbi kritizálta az izraeli politikusokat is, akik nem emelték fel a szavukat az ukrán elnök vádakodása ellen, mely az izraeli parlamentben, a Kneszetben hangzott el. Beszédében az elnök a következőket állította: „Ukrajnában a zsidóknak nincs mitől tartaniuk. A Krím-félszigeten azonban elnyomásban élnek és még a zsinagógákba sem engedik be őket.”

Izraeli látogatása során Porosenko biztosította vendéglátóit, hogy az ukrajnai forradalmi hangulat nem erősítette fel az zsidóellenességet és a II. világháborús náci kollaboránsokat sem kívánják rehabilitálni.

Gorin szerint ennek ellentmond, hogy Stepan Bandera, a zsidók és lengyelek elleni mészárlásairól hírhedtté vált Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője nevét számos utca viseli Ukrajnában. Hozzátette továbbá, hogy a Krím-félszigeten számos zsinagóga működik és szerinte a zsidó lakosság többsége örömmel fogadta a térség orosz megszállását.

bibiukran
Binjámin Netánjáhu miniszterelnök és Petro Porosenko, ukrán elnök a Kneszetben
Rabbi Gorin írását a következőképpen zárta: „Támogatom Ukrajna függetlenségét, és ellenzem azt, hogy idegen erők avatkozzanak bele Ukrajna belügyeibe. Azonban az nem Oroszország vagy Putyin elnök felelőssége, hogy az ukránok egy része ismét országuk múltjának legsötétebb időszakához kíván visszatérni.”

Megszakítás