Jotám Dáhán több mint hatkilós, pénzérmékből álló tömböt talált a nyaralás során. A hatkilós tömbben körülbelül 1700 éves érmék vannak, melyek valószínűleg egy elsüllyedt és később partra vetődött kereskedőhajó rakományát képezték egykor.

Dáhán és családja az észak-izraeli Atlit Neve Jám elnevezésű tengerpartján töltötte a vakációját. Az egyik este a sátruk mögött valami csillogó pillantott meg a homokban. A Gálil nyugati részén élő idegenvezető óriási csodálkozással emelte fel az oxidálódott tömböt, majd a leletet megosztotta Facebook-oldalán. Karem Szaid, az Izraeli Régészeti Hatóság egyik munkatársa látta meg a posztot és lépett kapcsolatba azonnal Dáhánnal. Abban állapodtak meg, hogy másnap reggel a lelet megtalálásának helyszínén találkoznak.

Dr. Donald Cvi-Ariel, a régészeti hatóság szakértője úgy véli, hogy a pénzdarabok a polgári időszámítás szerinti IV. évszázadból származnak. A sós tengervízben eltöltött majdnem két évezred alatt a pénzek egy darabbá álltak össze.

Szaid köszönetet mondott Dáhánnak azért, mert eleget tett polgári kötelességének és átadta leletét a hatóságoknak és átadta neki az ilyen alkalmakra készült oklevelet. „Amikor az efféle régészeti leleteket átadják a nemzeti gyűjteménynek, az segít nekünk, régészeknek, és teljesebbé teszi Izrael Földje történelmének kirakóját.”

Jáákov Sárvit, a régészeti hatóság Tengerészeti Régészeti Egységének igazgatója elmondta, hogy a terület körzetében már több értékes leletre is bukkantak korábban. Ezek mind arra utalnak, hogy a környéken már a neolitikumban emberi tevékenység folyt, a bronzkorban pedig forgalmas kikötő volt a helyszínen. Az apály és dagály váltakozása biztonságot nyújtó, természetes kikötőt vágott a partvonalba. Az itt horgonyzó hajókat nem érhette el a nyílt tengeren tomboló vihar.

A régészeti kutatásokból kiderül, hogy a hajósok nem egyszer keveredtek bajba a viharos vizeken és sokszor utasokkal, rakománnyal együtt süllyedt el a jármű. Sárvit elmondta: „A nagy pénztömb és a rajta levő textildarabok arra utalnak, hogy táskában tartották őket és aztán összetapadtak, felvéve a tasak formáját, miközben a fém oxidálódott a tengeri környezetben. A pénzdarabok nagy számát tekintve arra következtethetünk, hogy a hajóhoz tartoztak és kereskedtek velük.”

Nem messze a most előkerült lelet megtalálásának helyszínétől az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei a római korból származó rakomány maradványait – többek között horgonyokat és kerámiaedényeket – emelték felszínre.

zsido.com

Forrás: ynet