Heves vita tört ki a francia parlamentben arról, hogy a jelenlegi francia állam felelős-e a holokauszt idején történt deportálásokért. A képviselők pártállástól függetlenül úgy látják: a Vichy-kormány tettei nem terhelik a jelenlegi Franciaországot.

Tavaly az Egyesült Államok és Franciaország megállapodást írt alá, amely szerint a francia állam nagyjából 60 millió dollárt fizet azoknak, akiket a nácikkal együttműködő francia rendőrség deportált. Ez vonatkozna a túlélőkre, illetve  a  hozzátartozóikra, akik az Egyesült Államokban vagy más országokban élnek.

A vita nem a pénzről szól. Mindenki egyetért abban, hogy az egyre idősebb és egyre kevesebb túlélőnek szüksége van a támogatásra. A probléma az, hogy a megállapodás szövege egyszerűen csak a francia állam kormányára utal, nem jelezve a különbséget a kollaboráns Vichy-rezsim és a jelenlegi rendszer között. Pierre Lellouche képviselő magából kikelve úgy fogalmazott: „A Francia Köztársaság elismeri a Vichy-rezsim bűneit, de nem tekinthető adósnak, felelősnek ezekért a cselekményekért. Eddig az Egyesült Államok, mint a háború egyik győztesét tartott minket számon!”

Egy másik képviselő, a magyar származású Patrick Balkany, akinek az apja Auschwitzba került egy francia internálótáboron keresztül, szintén bírálta a megállapodás megfogalmazását. Azt mondta, hogy „apja forogna a sírjában, ha ismerné ezt a szöveget”.

A kormánypárt és az ellenzéki erők egyetértenek abban, hogy a megállapodás megfogalmazása elfogadhatatlan, szerintük nincs folytonosság a nácikkal együttműködő rendszer és a későbbi francia kormányok között. Thierry Mariani egykori képviselő és közlekedési miniszter kifejtette, hogy az áldozatokat kárpótolni kell, de a megállapodás ebben a formában elfogadhatatlan – olvasható a forward.com írásában

Külön érdekessége az ügynek, hogy összekapcsolódott egy nagyobb amerikai üzlettel, ami a francia állami vasúttársaságnak igen előnyös lenne a beszámolók szerint. Az üzletet viszont csak olyan céggel lehet megkötni, amelyik semmilyen igazságügyi eljárásban nem érintett. Márpedig nemrég az USA-ban élő túlélők panaszt nyújtottak be a francia állami vasúttársaság ellen, amelyik részt vett a zsidók deportálásában.

Stuart Eizenstat az amerikai külügyminiszter egyik tanácsadója kifejtette, hogy a túlélők jelentős része szerte a világban nélkülözést kénytelen elszenvedni, ami teljeséggel elfogadhatatlan. A tanácsadó emlékeztetett arra, hogy Franciaország és más európai országok nem keveset profitáltak az ellopott zsidó javakból.

20 évvel ezelőtt ismerte el először nyilvánosan Jacques Chirac elnök, hogy Franciaország bűnös a zsidók elhurcolásában.

 

zsido.com

 

Kép: forward.com

 

Megszakítás