Az izraeli Rámon-kráterben fényszennyezés nélkül lehet megfigyelni az éjszakai égboltot.

A Negev-sivatagban elterülő Rámon-kráter kapta meg a Közel-Keleten elsőként a Nemzetközi Sötét Égbolt Park elismerést, melyet olyan területek érdemelhetnek ki, ahol a mesterséges fényszennyezés nem zavarja a tiszta éjszakai égbolt megfigyelését. Az Izraeli Nemzeti Parkok kezelésében lévő kráter Izrael egyik legnevesebb kirándulóhelye, mely mostantól feltehetően még több éjszakai túrázóra számíthat.

“A Rámon-kráter éjszakai sötét égboltjának elismerése döntő jelentőségű a fényszennyezettség nélküli égboltokat számon tartó programunk számára. Nagyon reméljük, hogy az elismerés hatására az emberek nagyobb figyelmet fordítanak majd az éjszakai fényszennyezés problémájára Izraelben és az egész Közel-Keleten.” – mondta J. Scott Feierabend, az International Dark Sky Places (IDA) alapítvány igazgatója.

Az elismerést egyhangúlag üdvözölték a Rámon-kráterhez kötődő kutatóintézetek, helyi és regionális közösségek és szakmai szervezetek, melyek fontosnak tartják a sötét éjszakai égbolt megőrzését.

A kráter felett épült kilátó Micpe Rámonban

Az elismerés odaítélésének feltétele, hogy a vizsgált területen az éjszakai égboltot és a csillagokat a maguk természetes voltában lehessen megfigyelni, ezzel erősítve a természet ökológiai, csillagászati és kulturális értékét. Eddig 15 ország 54 különböző nemzeti parkja és természetvédelmi övezete kapta meg a díjat. A közel-keleti térségben egyedül a Rámon-krátert találjuk a listán, Magyarországon pedig a Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Parkot illetve a Zselici Tájvédelmi Körzetet.

A Beer-Sevától 85 km-re délre, a Negev-hegységben fekvő Rámon-kráter a világ legnagyobb, meteor-becsapódás következtében kialakult krátere. Hossza 40 km, átmérője 2-10 km, mélysége 500 m. A kráterben található geológiai formációk és a különleges ökoszisztéma szintén egyedülálló a világon. Az éjszakai égbolt és a csillagok megfigyelését nem zavarja a sűrűn benépesült országrészek fényszennyezettsége, mert csupán egyetlen kistelepülés, a kráter peremén épült, 5000 fős lakosságú Micpe Rámon található a közelben. Ebben a kisvárosban található a nemzeti park központja és a tudományos megfigyelőállások.

“Az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága sokat tesz azért, hogy a Negev-sivatag különleges értékeit megőrizze az utókor számára. A Negev tájainak és élővilágának megóvása mellett a háborítatlan, sötét éjszakai égboltra is oda kell figyelnünk. A most kapott elismerés rávilágít a Rámon-kráter egyedi geológiai, tudományos és kulturális értékeire.” – mondta Saul Goldstein, a hatóság igazgatója.

Az elismerést az IDA szakembereinek három éven át tartó vizsgálata előzte meg. Miután a terület megfelelt a követelményeknek, az IDA kezdeményezte, hogy a közeli táborhelyeken speciális világítási rendszert vezessenek be, illetve hogy az iskolákban a sötét égbolt fontosságáról szóló oktatási anyag is bekerüljön a tantervbe. A Rámon-kráter kétféle besorolási övezetre oszlik: nyugati része szigorúan védett “szennyezettségmentes magterület”, keleti része pedig olyan, turisták által is látogatható terület, ahol a minimalizálták az éjszakai világítást és az érdeklődőket csillagászati és környezetismereti oktatóprogramok várják.

zsido.com

Forrás: Darksky