Zsidó Világkongresszus közgyűlése hétfőn, Budapesten választja meg új elnökét és tíz alelnökét. Az alelnöki posztokra két magyar vallási vezető is jelölést kapott: Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, aki washingtoni útjáról hazatérve jelentette be, hogy elfogadja a jelöltséget. 

A vezető rabbi az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó közösségek világszerte elismert vezetőivel találkozott az amerikai fővárosban. Köves Slomó szerint a magyar zsidó közösség erejét mutatja, hogy Magyarország az egyetlen ország, amelyik két jelöltet is tudott állítani a Világkongresszus emblematikus tisztségére.

Köves Slomó és Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke az ADL (Gyalázat Ellenes Liga) vezetőinek meghívására vettek részt a szervezet héten tartott washingtoni konferenciáján. Itt a világ zsidó vezetőivel együtt találkoztak az amerikai alelnökkel, Joe Biden-nel, aki személyesen hívta fel a figyelmet az antiszemitizmus elleni nemzetközi fellépés kiemelt fontosságára.

Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb jogvédő és lobbi szervezete 100. születésnapja alkalmából tartott konferenciát. A konferencia utolsó szakaszában a küldöttek az Egyesült Államok kongresszusában folytattak egyeztetéseket a legfontosabb felmerült kérdésekről. A centenáriumi gálavacsorán Barack Obama az Egyesült Államok elnöke videó-üzenetben köszöntötte a résztvevőket, Joe Biden pedig személyesen köszöntötte az egybegyűlteket. A magyar küldöttség hivatalos egyeztetéseket folytatott az ADL vezetőivel, illetve az Egyesült Államok külügyminisztériumának vezető képviselőivel, valamint találkoztak Michael G. Kozakkal, az antiszemitzmus elleni küzdelem kül& ouml;nmegbízottjával, és Brent Hartleyval, az európai ügyekért felelős hivatal helyettes vezetőjével.

A formális és informális egyeztetéseken a zsidó közélet nemzetközi szintű vezetői támogatásukról biztosították Köves Slomót a World Jewish Congress alelnöki jelölésével kapcsolatban. Köves rabbi bejelentette: a megtisztelő felkérést, melyet a magyar holokauszt túlélők szervezeteitől, illetve a Szochnut – Jewish Agencytől, több európai közösségtől, Izrael Állam főrabbijának támogatásával kapott, kötelességének tartotta elfogadni. A Világkongresszus közgyűlése által hétfőn tartott választásokon így két magyar jelölt, Zoltai Gusztáv és Köves Slomó is pályáznak a 10 alelnöki poszt egyikére.

A jelölteket pénteken akkreditálta hivatalosan is a WJC jelölő bizottsága. Így Magyarország az egyetlen ország, amelyik két jelöltet is tudott állítani a Világkongresszus emblematikus tisztségére. Ráadásul a két jelölt szimbolikájában is üzen: Zoltai Gusztáv egyike a ma még élő közel nyolcezer holokauszt-túlélőnek, Köves Slomó pedig fiatal vallási vezetőként emblematikus figurája a zsidó közösség fiatal nemzedékének. Az EMIH vezetője szerint, „ez mutatja a magyar zsidó közösség, és Magyarország erejét és megtiszteltetés a nemzetközi zsidó világ részéről”.

Megszakítás