A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány folytatja a jogtalanul elvett alkotások utáni kutatást a gyűjteményekben.

Az alapítvány 11 művet adott vissza a Kunstgewerbemuseum és a Skulpturensammlung gyűjteményéből. Ezek egykor Margarete Oppenheim tulajdonában voltak, de a családja 1936-ban kénytelen volt nyomott áron eladni őket a náciknak. Margarete Oppenheim egy gazdag gyáros, Franz Oppenheim özvegye volt, férje után 6 évvel halt meg 1935-ben. Ez a művészeti gyűjtemény volt Németország egyik legnagyobb, legértékesebb kollekciója.

Az özvegy eredeti kívánsága az volt, hogy a legmegfelelőbb időszakban adjanak el az örökségéből tárgyakat, amiből finanszírozni lehet az egész gyűjtemény fenntartását, ám a nácik kikényszerítették az értékük alatti kényszereladást. A visszaszolgáltatás egy 20 évvel ezelőtt aláírt megállapodás alapján történt, amihez 44 ország csatlakozott.

A 11 alkotás közül ötöt a múzeumok már vissza is vásároltak az örökösöktől. A folyamatot irányító alapítvány eddig 350 műtárgyat és több mint 1000 értékes könyvet adott vissza a leszármazottaknak– olvasható a jpost.com cikkében. A szervezet elnöke Hermann Parzinger megköszönte az érintetteknek, hogy segítették a tisztességes és igazságos megoldás elérésében, valamint közölte azt is, hogy folytatják a berlini múzeumok vizsgálatát, további művek után kutatva.

zsido.com

Kép: jpost.com