Akár tízezer katonát és civil hadiipari munkavállalót lesz kénytelen elbocsátani év végéig az Izraeli Védelmi Minisztérium, ha nem sikerül kiegyezniük a pénzügyminisztériummal a költségvetésükről. Izrael 1948-as megszületése óta először fordul elő, hogy a két minisztérium vezető tisztségviselői nem állnak szóba egymással.

Az izraeli hadsereg arra figyelmeztetett, hogy a védelmi tárca költségvetési megszorításai tízezer alkalmazott elbocsátását okozzák – írta a Maariv című izraeli napilap vasárnap.

A védelmi minisztérium a megszorítások miatt megszűnő munkahelyekről írt jelentéssel készül a közeli napokra tervbe vett, a katonai kiadásokról szóló miniszterelnöki tanácskozásra. A tárca szerint ha valóban az előirányzott mértékben csökkentik a rendelkezésükre álló pénzeket, akkor már az év vége előtt meneszteniük kell dolgozóik egy részét, összesen mintegy tízezer állományban lévő katonát és civil hadiipari alkalmazottat.

A lap szerint a megbeszélés előtt évek óta először teljesen megszakadtak a kapcsolatok a védelmi és a pénzügyminisztérium illetékesei között, a vezető tisztségviselők nem állnak szóba egymással. A védelmi tárcánál úgy vélik, a zavartalan működéshez a költségvetésben megjelöltnél legalább 3,5 milliárd sékellel (körülbelül 200 milliárd forint) kellene többet kapniuk 2014-ben.

Zsido.com/MTI

Megszakítás