Vasárnap először fordult elő, hogy szíriai menekült izraeli kórházban adott életet újszülött gyermekének. A 20 éves ápolónő egészséges, 3,2 kilogrammos fiút szült. „Nem érzem úgy, mintha ellenséges országban lennék” – nyilatkozta az izraeli Channel 2 televíziónak.

Amikor a szülési fájdalmak az asszonyra törtek, Kuneitrához közeli otthonában tartózkodott. A városban azonban nincs lehetőség kórházi ápolásra és egészségügyi ellátásra. Ezért a nő úgy döntött: vállalja a veszélyt és a határ felé vette útját.

„Féltem az otthoni szülés miatt esetleg fellépő szülési komplikációktól” – közölte az ápolónő. „Szerencsére azonban az izraeli hadsereg katonái látták, hogy szörnyű fájdalmaktól szenvedek és kórházba szállítottak” – tette hozzá.

Amikor a katonák szombat éjjel rátaláltak a szír határon, már komoly fájdalmai voltak. Ekkor elvitték az Észak-Izraelben lévő Cfát város Ziv nevű egészségügyi központjába. Ebben a kórházban sok szíriai beteget kezelnek.
Mivel a nő családja nélkül jött át a határon, szerepüket a bábák vették át, és kezét fogva segítették át a szülés nehézségein. „A szülés után mindenkinek köszönetet mondott, és örömmel ölelt meg mindenkit” – közölte egy nővér.
„Az izraeli szülésznők, orvosok figyelmesen és nagy tisztelettel foglalkoztak velem” – jegyezte meg az újdonsült anyuka. Az utóbbi két hónapban csak rizsen élő nő a kórházban húst és zöldségeket is kapott.
Izrael nyilvánvalóvá tette: a szíriai polgárháborúban megsebesültek ápolását humanitárius segítségnyújtásként végzi, miközben teljes igyekezetet fordít arra, hogy a 2011 márciusa óta 100 ezer emberéletet követelő háborúból kimaradjon.
atv.hu / The Times of Israel

Megszakítás