Somroni általános iskolások mentek tanulmányi kirándulásra a Bárkán ipari park környékére, ahol a talmudi korból való agyag olajmécsesekre bukkantak. Ez a lelet is igazolja a ma egyesek által „vitatott területnek” számító térség zsidó gyökereit.

Az ásatás egy olyan oktatási program része volt, mely a mai gyerekek és az ősi Izrael közötti kapcsolatot hivatott erősíteni. „A feltárás során két olyan agyaglámpást találtunk, melyeken a díszítés mellett a formázás nyomai is láthatóak” – magyarázta Áchijá Kohen-Távor, az ásatást szervező Áriel Egyetem régésze. „Ezek a mécsesek sokat elmondanak a hajdan itt élő emberekről, mert sötétedés után az egész család ilyen lámpások körül gyűlt össze” – tette hozzá.

A díszítéseken kívül jól látszanak a mesterember ujjlenyomatai is, mert a díszeket akkor készítették, amikor az agyag még puha volt.

„Ezeket a tárgyakat művészek készítették, mert a mécsesek nem csak praktikus funkciót láttak el, hanem dísztárgyak is voltak, melyeket a lakás központjában helyeztek el. A leletek arról tanúskodnak, hogy  talmudi korban ezen a helyen település állt” – mondta a régész.

A somroni önkormányzat vezetője, Joszi Dágán is a helyszínre érkezett. „Nagyon bölcs döntésnek bizonyult, hogy a történelemoktatásban fontos szerepet szántunk a terepen való munkának. Ez a tevékenység összekapcsolja a gyerekeket a hazájukkal és a gyökereikkel. A most feltárt lelet is a zsidó nép és a Somron közötti, évezredes kapcsolatról tanúskodik. Ha valaki arra keres bizonyítékot, hogy mi ide tartozunk, csak kezdjen el ásni a földben!” – jelentette ki Dágán.

A lámpásokra három diák, Joáv Musztáki, Dániel Ben-Ámi és Ido Chájim talált rá. A gyerekek nagyon izgatottak lettek, amikor megtudták, hogy milyen értékre bukkantak. „Nem gondoltam volna, hogy elkezdek ásni, és 1500 évvel ezelőttről találok valamit. Elképzeltem a családot, amely itt élt egykor, elektromos áram és világítás nélkül. Elképzeltem a gyerekeket és hogy mit érezhettek, amikor leszállt az este. Nagyon izgalmas felfedezés volt!” – mondta Joáv.

zsido.com

Forrás: Ynet