A City University of New York (CUNY) hallgatói tanácsa hamarosan arról szavaz, hogy az egyetem bojkottálja-e az együttműködést az izraeli felsőoktatási intézményekkel.

Hamad Sindhi a doktori hallgatói tanács társelnöke szerint a szavazásra szánt dokumentumot nem lehet nyilvánosságra hozni a voksolás előtt. Egy kiszivárgott változat az emberi jogok megsértésével vádolja Izraelt és mindaddig bojkottot javasol, ameddig „megsértik a palesztinok jogait”.

A szavazást április 15-én tartják. 2014-ben már rendeztek hasonló témában szavazást, akkor 31-en támogatták, 25-en ellenezték a bojkott bevezetését, de a tanács szabályai szerint minősített többségre lett volna szükség – olvasható a forward.com cikkében. A politikusok aggódnak a kampuszokon terjedő antiszemitizmus miatt.

A CUNY-on az egyik legjelentősebb palesztin-barát szervezet a Students for Justice in Palestine (SJP), de létezik jobboldalinak elkönyvelt Izraelt támogató szervezet is, a Zionist Organization of America (ZOA).

Azonnal be kell szüntetni az SJP finanszírozását – közölte New York Állam törvényhozásának tagja, Dov Hikind. Ő és 34 másik politikus levelet írt az egyetem vezetésének, amiben jelezték, hogy szerintük az SJP gyűlöletet szít a zsidók ellen. Az egyetem vizsgálatot indított ennek hatására, de Hikind szerint nem volt túl hatékony az eljárás. A ZOA szerint az SJP nagymértékben felel az antiszemitizmus terjedéséért, erről feljegyzést is küldtek a vezetőségnek.

A Forward.com szerint a dolog ennél azért komplexebb, árnyaltabb. Az egyértelmű, hogy egyes zsidó diákok a CUNY-on tapasztalnak ellenséges gesztusokat olyanoktól, akik magukat hangsúlyozottan nem antiszemitának, hanem anticionistának tartják. Az továbbra sem egyértelmű, hogy a konkrét cselekményeknek van-e köze az SJP-hez, aminek egyébként – hogy tovább bonyolódjon a helyzet – vannak baloldali zsidó tagjai is. Az SJP közben elítéli az antiszemitizmust az egyetemen, egyik vezetőjük szerint valóban lehetnek olyanok, akik a palesztinok ügyét saját gyűlöletük céljaira használják. Nerdeen Kiswani azt állítja, hogy ők a rasszizmus minden formáját elítélik.

 

Kép: nycsjp.wordpress.com