A Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet először a Független Rendőrségi Panasztestülethez, majd az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a budapesti Sirály klubban két hete tartott rendőrségi razzia ügyében – írja a Népszabadság pénteki száma. A szervezet azt tervezi, hogy amennyiben a belföldi jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fognak fordulni.

Bernáth László civil aktivista szerint teljesen jogszerűtlenek voltak a rendőrség intézkedései, ezért fordultak a Magyar Helsinki Bizottsághoz. Bernáth beszámolója szerint több rendőr nem volt hajlandó megmondani, milyen jogcímen intézkednek, nem akarták igazolni magukat, sőt olyan is akadt köztük, aki az azonosíthatóság elkerülése végett eltakarta a jelvényét. Az aktivista szintén kifogásolta, hogy a jelenlevők közül többen feljelentést akartak tenni a helyszínen, de a rendőrök ezt elutasították.

A Magyar Helsinki Bizottság várhatóan a jövő héten indít eljárást a Független Rendészeti Panasztestületnél. Tóth Balázs, a szervezet jogi képviselője szerint a rendőrség intezkedésének jogalapja és körülményei is problémásak voltak, ugyanúgy, mint a fokozott ellenőrzés elrendelése is, amire hivatkozva a razziát végrehajtották. Tóth szerint a négy hónapra elrendelt fokozott ellenőrzés lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy a „zavarosban halásszon”, ok nélkül intézkedjen.

Forrás: Index.hu

Megszakítás