A politikusnő Naftali Bennett miniszterelnök Jobbra (Jamina) nevű jobboldali pártjának jelöltjeként jutott be a kneszetbe.

Hétfő este jelnyelven, tolmácsolással mondta el szűzbeszédét Sirli Pinto, az izraeli parlament első siketnéma képviselője. A törvényhozás plénumán az ország történelmében első alkalommal tartottak jelnyelv segítségével beszédet.

Pinto azzal kezdte mondandóját, hogy ahol megvan a szándék, ott megtalálják a lehetőséget is a végrehajtáshoz. A 32 éves képviselő a kneszetbe a “norvég törvény” segítségével került be, amely engedélyezi a minisztereknek, hogy képviselői helyüket ideiglenesen átadják a pártjuk listáján utánuk következő politikusnak. Az új törvényhozó korábban a fogyatékossággal, különösen a halláskárosultakkal kapcsolatos ügyekben, valamint a Jobbra párt képviseletében a Cionista Világkongresszusban tevékenykedett.

Már kiskoromtól siket szüleimmel együtt saját bőrömön tapasztaltam az akadálymentesítés és a tudatosság hiányát, a társadalomban rejlő lényegi akadályokat” – mondta Pinto. Nem csak a saját nevemben állok itt – folytatta beszédét. Velem van 1,8 millió férfi, nő és gyermek, akik fizikai, szellemi, érzelmi és értelmi fogyatékossággal élnek, poszttraumában vagy hasonló láthatatlan betegségekben szenvednek, és nem képesek egyenrangúként teljes életet élni Izraelben – mondta a kneszet szószékén állva.

Izrael megalapítása óta nem tudott megfelelő választ adni a fogyatékkal élőknek. Ezt a kisebbséget elutasították, és a társadalom peremére szorították. Nem hallották meg kiáltásait – vélekedett Pinto.

A képviselőnő bejelentette, hogy az ő hangjukként szolgál majd a kneszetben, új tisztségében. Beszédét az izraeli parlament képviselői pártállásuktól függetlenül felállva megtapsolták, illetve a taps jelét mutatva köszönték meg, majd Naftali Bennett miniszterelnök és Benjámin Netanjahu, az ellenzék vezére is megölelte az új képviselőnőt.

Letette esküjét Izrael első siketnéma képviselője

Shirley Pinto esküjét jelbeszéddel tette le. Hasonlóra eddig még nem volt példa az izraeli törvényhozásban.