Az észak-amerikai zsidók izraeli bevándorlását és letelepedését szervező Nefesh B’Nefesh szervezet nyáron indítja el első, kizárólag alijázókat szállító charter-járatát a pandémia óta, továbbá tíz bevándorló csoport érkezését is várják – írja a Jerusalem Post.

A Nefesh B’Nefesh ebben az évben már több mint ezer új izraeli állampolgár letelepedését segítette elő a Zsidó Ügynökség (Szochnut) és a Keren Kájemet leJiszráel (KKL), azaz a Zsidó Nemzeti Alap közreműködésével. A nyáron további kétezer zsidót várnak az Egyesült Államok húsz különböző államából, illetve Kanadából.

„Nagy izgalommal várjuk, hogy a saját, alijázókat szállító charter-járatunk végre ismét földet érjen Izraelben és készülünk a több ezer új bevándorló fogadására is. A mai napig ámulattal tölt el bennünket, hogy milyen nagyban hozzájárulnak a bevándorlók az ország fejlődéséhez. Továbbra is elkötelezetten segítjük át a bevándorlókat az alija minden egyes állomásán, hogy minél könnyebben új otthonra találjanak Izraelben”

– monda Tony Gelbart, a Nefesh B’Nefesh társalapítója és elnöke.

A nyáron várható bevándorlási hullámot számos rendezvény és tájékoztató esemény előzte meg Amerikában, melyek során az alija után érdeklődők információt kaphattak és megkezdhették izraeli életük tervezését. A nyáron indulók számára egy különleges „hazatérési BBQ”-t szerveztek, ahol több százan jelentek meg New York, New Jersey és Connecticut államból. Emellett egy 1600 főt vonzó állásbörzét is tartottak, ahol a kivándorlók még az Izraelbe érkezésük előtt megkezdhették a munkakeresést.

Hamarosan eléri a 10 milliós álomhatárt Izrael népessége

Izrael Állam megalapításának 74. évfordulója előtt tették közzé az adatokat.

A rendezvényen az USA negyvenöt államából, Kanadából és további huszonnégy országból is megjelentek érdeklődők. Az egészségügyben dolgozó kivándorlók számára New Jersey-ben rendeztek „MEDEX” néven egy olyan találkozót, ahol az izraeli Egészségügyi Minisztérium képviselői adtak tájékoztatást a külföldi egészségügyi végzettségek izraeli elismertetéséről. Idén nyáron mintegy háromszáz egészségügyi dolgozó, köztük 125 orvos lesz az amerikai alijázók között.

A bevándorlók a földet érés után is számíthatnak a Nefesh B’Neesh támogatására. Az egyedül érkező és a hadseregbe bevonuló fiatalokkal, illetve a polgári szolgálatra jelentkező lányokkal külön iroda foglalkozik, hogy megkönnyítse a beilleszkedésüket a társadalomba. Emellett a családok, illetve az iskoláskorú gyerekek is számos, beilleszkedést segítő programban vehetnek rész. A KKL pedig külön támogatási alapot hozott létre azok számára, aki Izraeli központi részétől távol, északon és délen fekvő településeken teremtik meg új otthonukat.

Fotó: Pixabay