Valószínűleg lassítani kell a zárlat utáni nyitás folyamatán.

Még csak a nyitás első két lépését kezdték meg a szeptember közepén bevezetett országos zárlat után, de az egészségügyi minisztérium jelentése szerint ismét 1 lett a járvány terjedési mutatója, ami azt jelenti, hogy miden egyes fertőzött megfertőz még valakit, vagyis jelenleg stagnál az új fertőződések száma. Ha ez a mutató egy alatt van, akkor a járvány visszaszorulóban van, ha viszont egy fölé emelkedik, akkor egyre jobban terjed a koronavírus-fertőzés. A zárlat nyomán szeptember végétől jelentősen egy alá esett, de a nyitás lépései, valamint a gyülekezési tilalom és a rendeletek be nem tartása, illetve a hatóságok általi be nem tartatása nyomán hetek óta ismét fokozatosan emelkedik a fertőzés mértékét jelző szám.

A járványügyi szakemberek szerint csakis akkor szabad folytatni a nyitást, ha ismét 0,8 alá esik ez az érték. Jelenleg még csak az óvódások és az alsó tagozatosok járhatnak az intézményekbe, a többiek interneten tanulnak.

A nyitás harmadik lépéseként, jövő héttől az eredeti tervek szerint újabb osztályok, elsősorban az érettségizők térhetnének vissza az iskolapadba, és kinyithatnának a konditermek, a múzeumok és a bevásárlóközpontok, ugyanis jelenleg még csak az utcáról nyíló boltok működhetnek a második lépés részeként.

A koronavírus-kabinet csütörtökön összeült, hogy döntsön az újabb nyitásról, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. Benjámin Netanjahu miniszterelnök éjszakai zárlat bevezetését szorgalmazta. Az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint az éjjeli zárás nem segítene a helyzeten, mert ezekben a hetekben elsősorban az arab településeken mérték a járvány növekedését az ott megtartott tömeges esküvők miatt, és az éjszakai kijárási tilalom esetén ők csak korábbi, délutáni időpontra tennék át rendezvényeiket, amennyiben a hatóságok továbbra sem tudják betartatni a gyülekezési tilalmat.

Hosszú távon az oltások várható megjelenésében bízik a kormány, és ennek érdekében megpróbálnak szerződést kötni minél több lehetséges oltóanyagról. Előrehaladott tárgyalások folynak a Pfizer vállalattal négymillió adag vakcina eladásáról Izraelnek – amennyiben sikerrel zárulnak a kísérletek és az engedélyezési eljárások. Szintén foglalkoznak az orosz oltóanyag helyi vizsgálatával és engedélyezésével, amennyiben megfelel a követelményeknek, és télen befejeződhet az izraeli fejlesztésű oltás tesztelése is, és siker esetén ezzel is elláthatják majd a lakosságot.

zsido.com