Az ország, amely ott sem volt.

Ismét diplomáciai vihart kavart egy lengyel tisztségviselő nyilatkozata. A lengyel külügyminisztérium helyettes vezetője, Jan Dziedziczak az izraeli médiának panaszkodott a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeum egyik szövege miatt, amelyben az szerepel, hogy a lódzi gettó bejáratát a „lengyel rendőrség” őrizte a náci megszállás idején.

„Amikor megláttam a leírást, azonnali intézkedést kértem a diplomáciai küldöttségünktől Izraelben” – mondta Dziedziczak. „Nem fogjuk annyiban hagyni ezt az ügyet és megteszünk mindent annak érdekében, hogy ezt az információt megváltoztassák” – tette hozzá a magas rangú tisztségviselő, aki szerint ez „az igazság helyreállítását szolgálná”.

Dziedziczak kijelentésével ellentétben a Jad Vasem szerint a lengyel rendőrség „aktív szerepet vállalt a megszállt Lengyelország területén lévő gettók őrzésében, valamint olyan gettókból és táborokból megszökött rabok felkutatásában, akik a lakosság tagjainál próbáltak menedékre találni”. Továbbá a történészek kutatásai szerint a lengyel rendőrség „teljes elszántsággal” működött együtt a náci hatóságokkal, és kivételesnek számított, amikor zsidókat segítettek a helyi rendőrök.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég a lengyel törvényhozás megszavazta, hogy a mostanra elnöki ellenjegyzéssel ellátott jogszabály alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen sújtani azt, aki Lengyelország felelősségére is utal a nácik által elkövetett bűnökben. A „lengyel haláltábor” kifejezés használatát is büntethetővé tették az országban.

zsido.com

Kép forrása: Haaretz