Közel-keleti szövetségesét is lehallgatta Amerika egy izraeli újság szerint; a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) elsősorban a rakétarendszerek és helyi fejlesztésű drónok érdekelték – állította az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság, a The New York Times Edward Snowdent idéző cikkére hivatkozva.

Az NSA „elsődleges fontosságú izraeli katonai célpontok” után nyomozott, elsősorban korszerű rakétarendszerek és helyi fejlesztésű drónok információit próbálta megszerezni az izraeli lap szerint.

Az Amerika Izrael elleni kémkedésének részleteit leíró dokumentumokat Edward Snowden, az amerikai hírszerzés volt szerződéses informatikusa szivárogtatta ki a sajtónak. Az NSA főleg a Rafael fegyvergyártó cég tervezte és készítette drónokról, valamint az Izraelben „fekete veréb” (black sparow) néven emlegetett rakétarendszerről próbált adatokat szerezni. Ugyanakkor más források szerint Izrael együttműködött az amerikai titkosszolgálattal, így a zsidó állam is kapott az NSA lehallgatásainak anyagából, amiért cserébe saját maga által gyűjtött adatokkal fizetett.

Szeptemberben a The Guardian című angol nyelvű lap már nyilvánosságra hozta, hogy az NSA megosztotta hírszerzési „nyersanyagát” Izraellel, mégpedig úgy, hogy abból előzőleg nem távolította el az amerikai állampolgárokra vonatkozó információkat.

Nyugat-európai hírszerzők is részt vettek a megfigyelésben

A kémkedési szövetség verziója megalapozott lehet, hiszen nemrég nyugat-európai titkosszolgálatokról derült ki – szintén a Snowden-aktákból –, hogy összedolgoztak a hatékonyabb lehallgatás érdekében, miközben hónapok óta a nyugat-európai politikusok tiltakozásától hangos a sajtó. A német külügyminiszter Angela Merkel kancellár lehallgatásához kapcsolódóan jegyezte meg, hogy demokratikus országok nem tesznek ilyet a szövetségeseikkel; azonban a szombaton napvilágra került újabb Snowden-információk szerint a német és a brit titkosszolgálat együttműködése olyan sikeres volt, hogy a brit tanácsadók nyíltan csodálták a német hírszerzés technikai és szakmai színvonalát.

A magyar miniszterelnököt is lehallgatták?

Nemrég kiderült, hogy az amerikai hírszerzés térképén megfigyelési pontként Budapest is szerepelt, így feltételezhető, hogy magyar politikusokat is megfigyelt az NSA. Martonyi János a történtek mihamarabbi tisztázását, és magyarázatot követelt az Egyesült Államoktól; a külügyminiszter szerint egyebek mellett azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

VZ, MNO
MTI, The Guardian

Megszakítás