A Nyugatnak fokoznia kell az Irán elleni gazdasági szankciókat az atomfegyverkezés teljes felszámolásáig – mondta Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és a hírszerzés izraeli minisztere csütörtök reggel a jeruzsálemi közszolgálati rádióban.

„A szankciók és a nyomás jelentik az egyetlen eszközt, amely arra késztetheti az irániakat, hogy feladják atomprogramjukat – ismételte meg Steinic az izraeli kormány álláspontját. – Véleményünk szerint minél nagyobb a nyomás, annál nagyobb az esély arra, hogy jó megállapodás szülessen, ezért tilos elhagyni a szankciókat egy olyan teljes körű és kielégítő egyezményig, amely megakadályozza Iránt az atomfegyver létrehozásában.”

„A végső célt egyformán látjuk Amerikával, de az oda vezető utat illetően olykor vannak kisebb nézetkülönbségek”- tette hozzá riporteri kérdésre a Washingtonból nyilatkozó miniszter, aki előzőleg az amerikai külügyminiszter-helyettessel tárgyalt. Nem zárta ki Irán békés célú atomprogramját, de „száz százalékban bizonyosak akarunk lenni abban, hogy nem képesek létrehozni atomfegyvert. Termeljenek áramot, de a nukleáris fűtőanyagot, a dúsított uránt vegyék hozzá külföldről, Hollandiától, Oroszországtól vagy Japántól”- vélekedett.

Steinic szerint a zsidó állam azért nem érthet egyet az iszlám köztársaságban folyó urándúsítással, mert akkor továbbra is közel maradnak az atomfegyver kifejlesztésének lehetőségéhez. Izrael négy feltételhez kötné az Irán elleni szankciók feloldását: Teherán mondjon le az urándúsításról, szállítsák el az országból az eddig felhalmozott dúsított uránt, zárják be a Kom város melletti, föld alatti nukleáris létesítményt és hagyják abba a plutóniumreaktor építését.

MTI

Megszakítás