A Cannes-i filmfesztivált idén május 14. és 25. között rendezik. Az előválogatások ismeretében látható már, hogy ebben az évben kimagaslónak ígérkezik az izraeli alkotások jelenléte a filmes megmérettetésen.

Szakértők különösen két alkotást tekintenek díjra esélyesnek az öt nevezett közül, az egyik Shira Geffen “Self Made” című burleszkje, amely párhuzamosan majd egymást átfonva ábrázolja két asszony portréját – egyikük palesztin, másikuk izraeli.

Ugyancsak nagy várakozás övezi a második művet is, az izraeli Nadav Lapid filmjét,  “Az igazgatónő”-t, mely a mai világ pragmatizmusát, cinizmusát fogyasztói jellegét ábrázolja. Hőse, egy igazgatónő, aki jobb világról álmodik, amelyben a költészet teremt harmóniát. Utópiája nagy hatással van egyik növendéke életére.

Ugyanakkor várhatóan nagy port kavarhat Keren Yadaya új filmje, a „Jelenlététől távol”, (Keren Yedaya tíz évvel ezelőtt tűnt fel fő művével a „Mon trésor” című alkotásával), mely várhatóan heves viták kereszttüzébe kerül majd,  hiszen megrázó a film ereje, összefogottsága és nem utolsó sorban forgatókönyve, mely egy 60 esztendős férfi bűnös kapcsolatáról szól.

 

Megszakítás