A McDonald’s 180 éttermet üzemeltet Izraelben, melyek közül 50-ben kizárólag kóser ételeket szolgálnak fel. Ám az Izrael által 1967-ben felszabadított, egykor jordániai fennhatóság alatt álló területeken nem hajlandó megjelenni.

E gyakorlat ellen tiltakozott látványos módon egy csoport izraeli veterán. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a kormány engedélyezte, hogy McDonald’s étterem nyílhasson a Ben-Gurion repülőtéren.

A veteránok több étterem elé olyan, nagyméretű, piros táblákat helyeztek el, melyek a Palesztin Hatóság által ellenőrzött (A-területnek nevezett) települések bejáratánál figyelmeztetik három nyelven az izraelieket, hogy belépésük tilos és életveszélyes. A tiltakozók tábláira a következő felirat került héberül, arabul és angolul: „Izraeliek, figyelem! „M” területhez értek, melyet egy olyan vállalat irányít, amely bojkottálja Izrael egy részét. Belépésével ön is a bojkottot támogatja!”

A sérült katonai veteránok szövetsége sajtóközleményben is elítélte „a McDonald’s azon döntését, amely szerint nem nyit éttermet a zöld vonalon túl. „

Omri Pádán, a vállalat izraeli részlegének igazgatója egyike a radikális baloldali Békét Most! Szervezet tagjainak. E szervezet célja a zsidó lakosság kitelepítése Júdeából és Somronból.

A somroni önkormányzat szintén a veteránok mellé állt. Joszi Dágán, az önkormányzat elnöke levelet írt Mose Káhlon gazdasági és Mose Katz közlekedésügyi miniszternek, illetve Jáákov Gánotnak, a repülőtéri hatóság vezérigazgatójának, melyben a McDonalds repülőtéri étteremnyitása ellen tiltakozik. „Tilos olyan vállalatnak lehetőséget nyújtani egy állami tenderen való részvételhez, amely bojkottálja az ország egy részét. Az izraeli kormány a közelmúltban fogadta el a bojkott-törvényt, amelynek célja, hogy szankciókkal sújtsa azokat a kül- és belföldi erőket, melyek kárt akarnak okozni Izraelnek és lakosainak. Legnagyobb sajnálatomra az egyértelműen fogalmazó törvény ellenére arról értesültem, hogy a McDonald’s vállalatot meghívták arra a tenderre, melynek nyertese a Ben-Gurion repülőtéren nyithat éttermet” – állt Dágán levelében.

Az izraeli McDonald’s közleményt adott ki, mely szerint a cég nemzetközi vezetése nem ad engedélyt számukra, hogy a zöld vonalon túl nyissanak éttermeket. Legutóbb 2013-ban tiltakoztak sokan a vállalat politikája ellen, amikor az nem volt hajlandó üzletet nyitni a Somron fővárosaként is ismert egyetemi város, Áriel újonnan nyíló bevásárlóközpontjában.

A McDonald’s egyébként egyáltalán nincs jelen a Palesztin Autonómia területén, nem úgy, mint a Kentucky Fried Chicken, amely éttermeket üzemeltet Hevronban, Sechemben, Tulkáremben, Dzseninben, Bét Lechemben és Rámállában. Korábban Izraelben is jelen volt e cég, ám 2012-ben bezárta az összes üzletét.

A Pizza Hut működtet éttermeket mind Izraelben (beleértve a McDonald’s által bojkottált országrészt is), mind a palesztinok által ellenőrzött területeken.

zsido.com

Forrás: JPost