A tel-avivi Bár-Ilán Egyetem és a Harvard kutatói olyan új mechanizmusokat mutattak be, melyek képesek az immunrendszert aktiválni a rák ellenében. Mi lesz az Izrael-ellenes bojkottal, ha tényleg működik a felfedezés?

Jelenleg mintegy 200 000-re tehető a rák valamilyen formájával küzdő izraeliek száma, és évente mintegy 29 000 új beteget diagnosztizálnak. A világon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a rák szedi a legtöbb áldozatot, és a világ összes halálesetét figyelembe véve minden hatodik ember halálát valamiféle rákbetegség okozza. Nem meglepő hát, ha a kutatók minden tudásukat bevetve dolgoznak a lehető legtökéletesebb gyógymód megtalálásáért.

A Bár-Ilán Egyetem és a Harvard vezető tudósai nemrégiben jelentették be, hogy felfedeztek egy olyan mechanizmust, mely lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy minden eddiginél hatékonyabban támadják meg a rákos sejteket. A kutatók szerint a felfedezés ígéretes lehet a tüdő-, illetve bőrrákban szenvedő betegek számára.

A tanulmányt a Harvard Orvosi Iskola professzora, Nick Haining, valamint a Bár-Ilán egyetem professzora, Erez Levánon, illetve Ilana Buchumansky neve fémjelezte, akik egy nemzetközi csapattal együtt dolgozva jutottak el a publikált eredményekhez. A kutatás központjában az a mechanizmus állt, melynek az a feladata, hogy a vírusszerű emberi géneket megjelölje annak érdekében, nehogy a test vírusként azonosítsa azokat. Levanon professzor és csapata rájött, hogy e módszert kiaknázva különlegesen hatékony módon használhatják fel az immunrendszert a rákos sejtek elleni küzdelemre. A folyamat a tüdőrák és a melanóma esetén bizonyult a leghatékonyabbnak.

A kutatást vezető Erez Levanon professzor

„Azt találtuk, hogy amennyiben ezt a mechanizmust blokkoljuk, az immunrendszer jóval érzékenyebbé válik. Ha a mechanizmust reaktiváljuk, az immunrendszer sokkal agresszívabbá válik a rákos sejtekkel szemben.”- mondta a professzor.

Az elmúlt években a rákos megbetegedések esetén használatos gyógyszerek új fajtáját fejlesztették ki, melynek lényege, hogy blokkolja azokat a fehérjéket, melyek akadályozzák az immunrendszernek a rosszindulatú daganatokkal szemben való küzdelmét. Ezek a gyógyszerek kiemelkedően hatékonyak voltak bizonyos ráktípusok esetén. Ebben az évben a gyógyszerészeti Nobel-díjat az ebben a mechanizmusban részt vevő legfontosabb gének felfedezői, James Allison és Tasuku Honjo kapták. E felfedezés ellenére azonban a gyógyszerek mai nemzedéke csupán a betegek egy kis részén segít. A gyógyszerek legnagyobb része nem ösztönzi arra az immunrendszert, hogy megtámadja a daganatot. Azt remélik, hogy az új felfedezés lehetővé teszi az immunrendszer jobb működését a rákos sejtek megtámadása esetén. Jelenleg már vannak olyan cégek, amelyek megkezdték az új felfedezést felhasználó, új gyógyszerek iránti kutatást.

Egy másik, szintén izraeli kutatók vezette program a legmodernebb genetikai kódolási technikát használja fel a beteg sejtektől való megszabadulásra. A kezelést az izraeli Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) nevű cég tudós munkatársai fejlesztették ki, és a rák első teljes körű és tökéletes gyógyszerének tartják. A cég igazgatója, Dán Aridor elmondta: „Az általunk létrehozott kezelési mód az első pillanattól kezdve hatásos lesz, maga a kezelés néhány héten át tart majd, és egyáltalán nem lesznek mellékhatásai, vagy azok csak minimális mértékűek lesznek. Emellett a költségei sokkal alacsonyabbak lesznek a piacon megtalálható egyéb kezelések költségeinél. A szer egyszerre generikus és személyre szabott.”

dr. Ilán Morád

A kezelés neve: MuTaTo az angol multi-target toxin kifejezés rövidítése, és hatását a tudósok az antibiotikumokéhoz hasonlítják. A szer megfelelően kódolt és láncba rendezett aminosavak speciális kombinációját használja fel, hogy célzottan támadja és ölje meg a rák sejtjeit. A tudósok szerint a forradalmi szer egy éven belül rendelkezésre fog állni. A felhasznált, két, vagy több aminosav láncolatából álló peptidek kisebbek, olcsóbbal, könnyebben előállíthatóak és jobban irányíthatók, mint az általában használt antitestek, ezért használják ezt az anyagot – mondta el Ilán Morád vezérigazgató. Azt is elmagyarázta, hogy más kezelések általában egy bizonyos peptidet alkalmaznak egy-egy ráktípusra, ám ezek a kísérletek gyakran sikertelenek. Az izraeli kutatócsapat felismerte, mi okozza a sikertelenséget, és több peptid, valamint egy különlegesen erőteljes toxin együttes használatával kiküszöbölték, a mutációk kezelést megzavaró, vagy megsemmisítő hatásait.

zsido.com

Forrás: JPress és JPost

Megszakítás