A mesterséges intelligenciával felszerelt gépek képesek lázat mérni, felismernek bizonyos tüneteket és az orvosoknak jelentik a legfrissebb eredményeket.

Ezekben a hetekben, amikor a szociális távolságtartás, a távoktatás és a távmunka lett sokunk számára az új életforma, igazán hasznos egy olyan szerkezet, mely képes ellátni szeretteinket akkor is, amikor mi nem mehetünk oda hozzájuk. A  Robotemi elnevezésű izraeli start-up kamerával felszerelt, mesterséges intelligenciát használó robotja éppen ezt a igényt elégíti ki: lázat mér, és kamerájának köszönhetően közvetít a karanténban lévő beteg és az orvos, valamint a beteg és a hozzátartozók között.

A mintegy egyméteres, három keréken guruló eszközt már használják néhány ázsiai ország idősgondozójában és egyéb helyszíneken. A New York állambeli New Rochelle-ben, ahol a koronavírus hatalmas erővel csapott le, a robot segített sok karanténban levő iskolásnak, hogy fenntarthassák a kapcsolatot a külvilággal.

Az ötlet a Tel-Avivi Egyetem fizika szakán végzett Joszi Wolf agyából pattant ki egy alkalommal, amikor a nagymamáját látogatta meg. Felfigyelt ugyanis arra, hogy az idősödő hölgy remegő kezének nehéz megtartani a teáscsészét, vagy kezelni a mobiltelefont. A fiatal tudós ekkor határozta el, hogy megalkotja szeretett nagymamája számára Temit. Hamarosan százmillió dollárt gyűjtött össze a cég elindítására. Mára a robot már nem egész kétezer dollárért bárki számára elérhető.

Temi a Time Magazine szerint a tavalyi év egyik legnagyszerűbb találmánya volt: „míg Temi képes arra, hogy zenét játsszon le, fényképezzen, társasjátékozzon, vagy kérdésekre válaszoljon, a robot legfontosabb célja mégis az, hogy segítsen az emberek közti kapcsolat megtartásában”. Wolf szerint szerkezete „boldogságot hoz, és csökkenti a magányosságot”.

A robot számos helyzetben alkalmazható. Az egyre szélesebb körben elterjedő távgyógyászatban való alkalmazása természetesen adódik a szerkezet által kínált lehetőségekből. Ilyen krízishelyzetekben, mint például a mostani koronavírus-járvány, a távgyógyászat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy különböző helyeken tartózkodó pácienseket egyszerre figyelhessenek, és ugyanakkor védi az egészségügyi dolgozókat attól, hogy veszélynek tegyék ki magukat.

Temi azonban nem az egyetlen szolgálatban álló robot a járvány idején. Egy kínai eredetű, kerekeken guruló, kinyújtható robotikus kar például lázat mér, ultrahangos vizsgálatot végez, sőt, még gyógyszert is oszt a betegeknek. Az orvosok a robot kameráin keresztül figyelhetik a folyamatot, és irányíthatják a mozgását. Más robotok a takarítási munkálatokban vesznek részt.

Joszi Wolf és a robot

Dr. Rán Nir-Páz, a jeruzsálemi Hádászá Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, aki a februárban a Diamond Princess hajón megfertőződött emberek egy részét kezelte, nemrégiben került ki a karanténból: „A robotok nagyon hasznos eszközök, de az emberi pácienseknek szükségük van a gépek mögött álló emberre. Nagy segítség lehet, de még mindig igényeljük az emberi érintést is.”

 

zsido.com

 

Forrás: fromthegrapewine