A vízhiány egyre nagyobb gondot jelent a világ jelentős részén. AZ ENSZ felmérése szerint a világon 2,3 milliárd embernek jelent nehézséget a tiszta ivóvízhez jutás. Az elmúlt évszázadban a vízfelhasználás kétszer akkora ütemben nőtt, mint a népesség. A problémát tetézi, hogy a rendelkezésre álló ivóvíz igen nagy részben elszivárog a vezetékekből. A világon évente mintegy 345 milliárd liter megy kárba. Ez nemcsak a világ szerencsétlenebb felén jelent gondot. Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala szerint náluk az ivóvíz 14 százaléka folyik el célba érkezése előtt, de olyan vízvezeték-hálózatokról is tudnak, ahol 60 százalékos a veszteség. Izraeli cégek éppen erre a problémára kínálnak megoldást – írja az Israel 21c weboldal.

A Ros Háájinban működő, de már San Diegóban, Tokióban és Londonban is irodát fenntartó Asterra műholdakra szerelt mikrohullámú szenzorok segítségével figyeli a vízvezetékek szivárgását.

„A mikrohullámok 150-180 cm-re hatolnak a földfelszín alá, ami éppen a vízvezetékek mélysége. Mivel a mikrohullám érzékeny az elektromos vezetőképességre, meg tudja különböztetni az ivóvizet az esővíztől és más típusú vizektől. Ha a föld alatt szivárgó ivóvizet észlel, akkor az bizonyára a közeli vízvezetékből jön. Ezt jelezzük a szolgáltatónak”

– magyarázza Lauren Guy, az Asterra alapítója.

2017 és 2021 között az Asterra több mint 46 ezer szivárgást azonosított 59 országban, mellyel 644 milliárd liter ivóvizet mentett meg.

„Ez egy hárommilliós nagyváros éves vízigényével egyenlő”

– mondta Guy.

A szivárgások felderítésével a víz mellett 108 399 tonna szén-dioxid kibocsájtást is megelőzött a vállalat, továbbá megtakarított 423 200 megawatt energiát.

„Ennek az az oka, hogy a fejlett országokban az energiafelhasználás 17 százalékát arra fordítják, hogy a vizet a tározókból a sótalanító üzemekbe pumpálják. Eközben a víz 25-30 százaléka elszivárog, tehát rengeteg energia is kárba vész”

– magyarázta.

A nagyüzemek vízvezetékei mellett az Asterra gondot fordít a háztartásokra is, mert a szivárgások hetven százaléka a kisebb vezetékekben történik, amit az alacsony víznyomás miatt nehezebb kiszűrni, így gyakran évekig is szivároghat egy vezeték, mielőtt megjavítják.

Az izraeli vállalat nemcsak fizető ügyfelei számára teszi elérhetővé a szolgáltatását, hanem humanitárius célokat is támogat vele. Amikor a 2019-es Dorian hurrikán elpusztította a bahamai vízművek infrastruktúrájának nagy részét, Izrael legnagyobb segélyszervezete, az IsraAID az Asterra közreműködésével segített a helyreállításban. Az új rendszer sokkal hatékonyabban működő és energiatakarékosabb vízkezelést tesz lehetővé. Az Asterra emellett segítséget nyújtott több karibi és latin-amerikai államnak is.

Izraeli ivóvíz-generátort kapott egy gázai gyermekkórház

A Gázai-övezet egyetlen gyermekonkológiai kórháza számára ezentúl folyamatosan biztosítva lesz a tiszta ivóvíz, mert az izraeli Watergen vállalat egy atmoszferikus vízgenerátorral ajándékozta meg az intézményt. Az új találmány a levegő páratartalmából állít elő ivóvizet. A 780 kg súlyú berendezést a Kerem Sálom határátkelőn keresztül szállították Izraelből Gáza városba. Amikor Michael Mirilasvili, a Watergen elnöke tudomására … Olvass tovább

Az Altura cég a háztartások vízveszteségét veszi célba. Csak az Egyesült Államokban évente mintegy 3.8 trillió liter víz szivárog el a lakások vízvezetékeiből. Az Altura FlowDX alkalmazása a társasházak lakásainak vízfogyasztását kíséri figyelemmel és minden kiugró esetben riasztja a tulajdonost. A 2019-ben Esther Altura matematikus és szoftverfejlesztő által alapított cég több mint 3000 mérőeszközt telepített már hétszáz társasházban, Amerika öt államában.

„Amikor felszereljük a berendezésünket, szinte mindig találunk szivárgást. Miután ezt kijavítják, a vízfogyasztás legalább harminc százalékkal csökken. Egy kaliforniai lakásban például egy mellékhelyiségben fedeztünk fel szivárgást, ami percenként 11 liter víz elpocsékolását jelentette. Azonnal jeleztük a problémát, de nem akarták elhinni, hogy Jeruzsálemben ülve vettük észre, hogy szivárog a Kaliforniában lévő wc-jük. Emiatt csak két hónappal később végezték el a javítást, tehát a mi jelzésünk után még elvesztegettek 567 ezer liter vizet. A szivárgás megszüntetése után a felére csökkent az egész, 31 lakásos társasház vízfogyasztása. Most már persze hisznek nekünk. A legutóbb tíz perccel a jelzés után már nekiláttak kijavítani a problémát” – mondta Esther.

A Netánjában működő Aquarius Spectrum cég akusztikus szenzorokkal veszi fel a harcot a vízpazarlás ellen. Módszerüket már öt kontinensen alkalmazzák önkormányzati vízműveknél. A 21 szabadalommal működő eljárás nemcsak a szivárgásról, hanem annak nagyságáról és pontos helyéről is tájékoztatás küld.

„Számos nagy szolgáltató érdeklődik az innovatív megoldások iránt, melyek segítségével valós időben és távolról ellenőrizhetik a vízvezeték-rendszerüket. Az egyik amerikai ügyfelünk a rendszer telepítése utáni első hónapban tizenegy szivárgást azonosított és javított ki. Egy másik vízmű húsz szivárgásról kapott azonnal adatot. Az elmúlt 12 évben több mint tízezer szenzort telepítettünk különböző vízkezelő társaságoknál”

– mondta Náámá Zeldis, a cég vezérigazgatója.

A Kiriját Máláchiban működő Curapipe olyan technológiát fejlesztett ki, amely magától azonosítja, majd ki is javítja a vízvezetékek hibáit. A szivárgás észlelése után a víznyomás segítségével juttatnak el a problémás helyre kompozit tömítőanyagot.

„Olyan helyen alkalmazzuk ezt a megoldást, ahol komoly csőrepedés van. Egyes hálózatokban hatvan százalék felett is lehet a vízveszteség. A mi módszerünkkel nincs szükség arra, hogy leássanak a vezetékig és ki sem kell azt szárítani, így csak minimálisan kell megzavarnunk a vízszolgáltatást, mert még egy nap sem kell a probléma elhárításához”

– mondta Peter Paz társigazgató. A céget 2007-ben alapította négy hidraulika- és anyagmérnök. Első megrendeléseiket a londoni Thames Vízművektől és a Jeruzsálemi Vízművektől kapták. Ma már Olaszországban, Dél-Afrikában, Brazíliában és Mexikóban is működnek. A technológiát használó társaságok vízvesztesége több mint 90 százalékkal csökkent. Az olaszországi Bresciában egy olyan vascső repedéseit orvosolták, amely óránként 10 köbméter vizet vesztett. Egy év alatt így 89,9 millió liter vizet takarítottak meg ezen az egyetlen szakaszon.

A Ros Háájinban működő, de már az Egyesült Királyságban, Bostonban és New Yorkban is megjelent WINT terméke mesterséges intelligencia segítségével azonosít és állít meg vízszivárgást. A vízáramlást figyelő technológia azonnali riasztást küld baj esetén és képes lezárni a problémás szakaszt.

„Az épületek felelnek a vízpazarlás és karbonkibocsájtás jelentős részéért. Csupán egyetlen szivárgó wc 3,8 millió liter vizet pazarol el, ami további 4,5 tonna üvegházhatású gáz képződését vonja maga után. Ez megegyezik egy autó éves szennyezésével”

– magyarázta Járon Dycian, a WINT stratégiai igazgatója. A cégre tavaly figyeltek fel, amikor megnyerték a belgiumi PepsiCo pályázatát, melyet a nagyvállalat vízfogyasztásának tíz százalékos csökkentésére írtak ki. Azóta további öt PepsiCo üzemben telepítették a WINT technológiáját.

Fotó: Bindle Bottle on Unsplash

Megszakítás