Egy izraeli cég az utolsó fordulóba került a Hold újbóli meghódítására indított versenyben, amit a Google finanszíroz.

Az informatikai óriás 30 millió dolláros fődíjáért küzdenek a cégek a Lunar XPRIZE-on, a cél egy robot eljuttatása és működtetése a Hold felszínén. Ennek az évnek a végéig kell elérniük a szerkezettel égi kísérőnkre, ahol a járműnek legalább 500 métert kell megtennie és nagyfelbontású videóközvetítést készítnie.

A versenyt még 2007-ben indították, eredetileg 33 csapat részvételével, de már csak öten vannak talpon – olvasható a jpost.com cikkében. Izgalmas bónusz célok is vannak, további pénzdíjakért: felkeresni az Apolló-program egyik leszállási helyét, illetve víz nyomaira bukkanni.

Az egyik ígéretes izraeli cég a nonprofit SpaceIL. Ha sikerrel járnak, akkor ez lesz az első alkalom, hogy izraeli űrjármű landol a Holdon. Az izraeli cégen kívül a döntőben van a floridai Moon Express, a Synergy Moon (ez 15 ország közös projektje), egy indai csapat az Indus és a japán Hakuto. Dr. Eran Privman a SpaceIL vezetője nagyon büszke a csapatára és azt mondta, hogy az eddigi eredményük is megerősíti azt, amit mindig is tudtak: Izrael élen jár a globális technológiai iparban.

Kép: jpost.com