Izraelben nyilvánosságra hozták a keddi helyhatósági választások egyelőre nem hivatalos eredményét, a szavazatok 98 százalékának összesítése szerint a polgárok a legtöbb helyen újabb öt évre bizalmat szavaztak az eddigi polgármestereknek – közölte a katonai rádió.

Jeruzsálemben újraválasztották Nir Barkatot, miután hat százalékkal alulmaradt vele szemben Móse Leon, Avigdor Liberman volt külügyminiszter és a szefárd ultraortodox Sasz párt jelöltje. Leon már be is jelentette, hogy eddigi ígéreteivel ellentétben, távozik a városból, visszatér a kampány előtti lakóhelyére, Givatajimba.    

Tel Avivban a szociáldemokrata Munkapárt támogatásával ismét, immáron negyedszer Ron Huldai maradt a város élén. A választók 53 százalékának bizalmát szerezte meg, nyíltan meleg kihívója, a balliberális Merec párt parlamenti képviselője, Nicán Horovic csak a voksok 38 százalékot szerezte meg.     Az észak-izraeli Haifa élén is ismételhet Jona Jahav, az eddigi polgármester, és a déli Beér-Seva városban is hivatalában maradhat még öt évig Rubik Danilovics.     Három városban olyan jelölteknek is bizalmat szavaztak, akik ellen korrupciós büntetőeljárás folyik, miután a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte indulásukat, noha megválasztásuk esetén azonnal vissza kell vonulniuk és ügyük tisztázásáig nem láthatnak el közhivatalt.     Különösen magas, hetven százalék feletti volt a részvétel a voksoláson az arab városokban, ahol a legtöbb helyen új vezetők állnak majd a helyi hatóságok élére.

MTI

Megszakítás