Az izraeli kormány jóváhagyta újabb 26 palesztin fogoly elengedését, egyúttal elvetette a Bait Hayehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt terroristák elengedését megtiltó törvényjavaslatát – közölte az izraeli katonai rádió vasárnap este.

Az izraeli kormány még július végén, a palesztin-izraeli tárgyalások újraindulásakor megszavazta, hogy kilenc hónap alatt négy szakaszban szabadon engednek összesen 104 palesztin rabot. A hazakerülők második csoportjáról egy szűk miniszteri kabinet döntött vasárnap este.

A kedden szabaduló palesztinok még az oslói békeegyezmény előtt követtek el merényleteket, és 19-től 26 évig terjedő időt töltöttek el izraeli börtönökben. Többségük ciszjordániai, öten pedig a Gázai övezetből származnak. A nevüket tartalmazó listát már vasárnap éjjel közzé teszik a büntetés-végrehajtási intézet honlapján, hogy a terrorakcióik áldozatainak hozzátartozói az izraeli törvények alapján fellebbezhessenek a hatóságoknál.

Előzőleg egy másik, törvényjavaslatok előkészítésével foglalkozó miniszteri bizottság 8:5 arányban megakadályozta, hogy a parlament elé kerüljön a Bait Hayehudi párt terrorizmusért elítélt rabok elengedését tiltó kezdeményezése.

A kormánykoalíció pártjai az ügyben élesen szembe kerültek egymással. A Bait Hayehudi mellett a Yisrael Beitenu (Izrael a Hazánk) nevű nacionalista párt támogatta az új törvény ötletét, a centrista Tnua (Mozgalom) és Yesh Atid (Van Jövő) párt, valamint a jobbközép Likud miniszterei viszont leszavazták azt.

A koalíciós partnerek körében szokatlanul éles hangú vitában Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások keretében a rabok elengedéséről szóló döntést már meghozta a kormány, és az azt akadályozó új törvényjavaslat elfogadásával az izraeli kabinet megkötné saját kezét és elveszítené az amerikai kormány bizalmát.

Zsido.com/MTI

Megszakítás