„Az irániak akciós árakon mindent megkapnak a nagyhatalmaktól” – mondta Dani Danon védelmi miniszter-helyettes. Benjamin Netanjahu felhívta a nagyhatalmakat, az amerikai külügyminiszter szerint viszont az Egyesült Államok nem vak és nem hülye.

Izrael megpróbálja megakadályozni, hogy a nagyhatalmak „rossz megállapodást" kössenek Iránnal. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, meggyőzni a vezetőket, hogy tartózkodjanak egy rossz megállapodástól.” Ennek érdekében az izraeli kormányfő több nagyhatalom vezetőjének telefonált személyesen. „A hétvégén beszéltem Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz, Francois Hollande francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, és David Cameronnal, Nagy-Britannia miniszterelnökével. Azt mondtam nekik, hogy az Izraelbe eljutott információk alapján a formálódó megállapodás rossz és veszélyes. Nemcsak nekünk, hanem nekik is. Azt javasoltam, hogy várjanak és alaposan fontolják meg” – közölte Netanjahu.

Dani Danon védelmi miniszter-helyettes a közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, hogy egy izraeli vezető sem vágyik az egyedüli fellépésre az iráni fegyverkezés ellen, „de ha nem lesz más választás”, akkor Izrael mindig és mindenkor megvédi magát. Az interjú során Danon azt is kifejtette, hogy a formálódó egyezmény izraeli szemszögből nagyon rossznak tűnik. „Az irániak akciós árakon mindent megkapnak a nagyhatalmaktól” – mondta.

Naftali Bennet gazdasági miniszter szintén a rádióban elhangzott nyilatkozata szerint az iráni gazdaság romokban hever, és ha a Nyugat nem futamodik meg az utolsó pillanatban, akkor valódi lehetőség kínálkozik a nukleáris program felszámolására." Bennet Facebook-oldalán azt is kijelentette, hogy ha néhány év múlva egy iszlám terrorista felrobbant egy atombombát tartalmazó bőröndöt New Yorkban vagy Irán nukleáris rakétát lő Rómára vagy Tel-Avivra, akkor ez csakis azért történhet meg, mert rossz megállapodást kötöttek ezekben a meghatározó napokban. Bennet levélben fordult több külföldi zsidó szervezethez, hogy gyakoroljanak nyomást kormányukra egy Iránnal kötött „rossz megállapodás” megakadályozása érdekében.

Az Egyesült Államok nem vak és nem hülye módon folytat tárgyalásokat az iráni nukleáris programról, és kész megvédeni közel-keleti szövetségeseit – jelentette ki az izraeli kommentárok után egy, az NBC televízió által vasárnap közvetített interjúban John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry azután nyilatkozott a tévécsatornának, hogy szombaton éjjel megállapodás nélkül zárultak Irán és a Hatok – az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország – diplomáciai vezetőinek genfi megbeszélései Teherán atomprogramjának leállításáról és az iszlám köztársaság elleni szankciók feloldásáról. Az amerikai diplomácia vezetője megismételte, hogy Barack Obama elnök elkötelezettje Izrael biztonságának. Ez azt követően tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy az Iránnal folytatott tárgyalások miatt diplomáciai feszültségek keletkeztek az Egyesült Államok és legfontosabb közel-keleti szövetségese között. Kerry megerősítette, hogy Washington kész megvédeni az öbölmenti arab államokat is minden külső támadással szemben.

„Nem vagyunk vakok és kétlem, hogy hülyék lennénk" – hangsúlyozta Kerry, rámutatva, hogy az amerikai tárgyalódelegáció tagjai olyan szakemberek, akik egy élet munkáját fektették az olyan problémakörök kezelésébe, mint amilyen Irán, a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása. Kerry hangsúlyozta, hogy Iránnal vagy jó megállapodás jöjjön létre, vagy semmilyen sem. Mint mondta, végül azért nem született megállapodás, mert a tárgyalásokon olyan garanciákat kívánnak elérni, amely Izraelt és a többi szövetséges országot és érdekelt felet is kielégítik.

A megállapodás nélkül véget ért, három napig tartó genfi tárgyalásokat november 20-án folytatják.

MTI/NOL

Megszakítás