Vasárnap, Izrael függetlenségének 66. évfordulójára egy utcabál hangulatát varázsolta a Szent István parkba az Izraeli Kulturális Intézet.
 

 

 

A kicsik számos programban vehettek részt, sok kézműves szakma képviseltette magát, volt origami, kóser cukrász, virágkötő stand is. De az EMIH is készült, „Kérdezd a rabbit” címmel egy kis asztal mellett egy valóságos rabbihoz intézhették az érdeklődök a legkülönfélébb kérdéseiket.
Guba Ági világhírű virágkötő pedig nem csak mesterségét mutatta be, hanem a színpadon mesélt szakmájáról és életéről. Mint elmondta 3 diplomával rendelkezik: kertészmérnök, tanító és virágkötő, ez utóbbit Franciaországban szerezte, de mindezt sosem érhette volna el, ha nagymamája a ’40-es években nem menti meg őt a haláltábortól. Mint elmondta a ’40-es években született túlélte a Soát, így tudja, hogy a színpad mellett helyet kapó pálmához hasonlóan az emberiség is el tudja hullatni leveleit, de végül mindig újraéled.

Őexcellenciája Ilan Mor Izrael állam magyarországi nagykövete azt mondta, bár a 66 éves Izrael előtt hosszú jövő áll, de nem hagyhatjuk a Közel-Keletről és Európából fenyegető jeleket sem figyelmen kívül. Nem ülhetünk tétlenül – mondta -, hisz csak most szombaton a brüsszeli zsidó múzeumnál 3 ember meghalt, 2 izraeli állampolgár volt. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a zsidó közösségeknek büszkéknek kell lennie mindarra, amit 66 év alatt elértek. Felhívta a figyelmet, hogy a római pápa is országába látogat, hiszen Izrael olyan csoda, melyet mindenkinek meg kell tapasztalnia.

Elmondta, hogy 3000 kilométernyi távolság ellenére is Izrael és a magyarországi zsidók szorosan összetartoznak. Ezt követően, a brüsszeli támadás ellenére, a nagykövet a színpadról az emberek közé ment, beszélgetni.