Másfél éves szünet után Izrael felújítja együttműködését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával- közölte a Háárec című izraeli napilap október 28-án, hétfőn. Egy izraeli diplomatákból álló delegáció vasárnap már Genfbe is utazott, hogy részt vegyen az emberi jogok izraeli helyzetéről tartandó október 29-ei ülésen.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök elsősorban az amerikai és német diplomáciai nyomás hatására döntött a kapcsolatok rendezése mellett. Avigdor Liberman egykori külügyminiszter azért hirdetett bojkottot a tanácsra, mert az 2012 márciusában nemzetközi vizsgálóbizottság felállításáról döntött a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi telepesek ügyében.

A Háárec értesülései szerint a múlt héten a külügyminisztériumban rendkívüli jelentést állítottak össze az izraeli emberi jogi helyzetről és a hadsereg azon intézkedéseiről, amelyek a Ciszjordániában élő civilek védelmét szolgálják. A keddi meghallgatás egy szokásos, időközönként minden tagállamra kiterjedő vizsgálat része, amelyet Izrael bojkottált volna először a szervezet történetében, ha nem küldi el képviselőit. A genfi ülés előtt Jeruzsálem két diplomáciai sikert is elkönyvelhet részvétele fejében: egyrészt külön tárgyalják az izraeli és a ciszjordániai emberi jogi helyzetet, másrészt a nyugati hatalmak megígérték, hogy novemberben szavazásra bocsátják Izrael teljes jogú csatlakozását az Emberi Jogi Tanács nyugati tagállamokat tömörítő csoportjához.

MTI

Megszakítás