Az egész világot félelemmel töltik el az újabb és újabb Ebola fertőzésről érkező hírek. Az izraeli külügyminiszter felhívást intézett a világ zsidó közösségeihez és szervezeteihez, hogy pénzadományokkal, gyűjtéssel és önkéntesek toborzásával csatlakozzanak a súlyos betegség elleni harchoz.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, az Ynet úgy tudja, Izrael két tábori kórházat állítana fel Afrikában a fertőzés megfékezése érdekében. Avigdor Liberman külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetésen megállapodott a pontos helyszínekről is. Ennek alapján a tábori kórházakat Izrael Sierra Leónéban és Libériában állítja fel. 

Az izraeli külügyminiszter azért fordult a közösségekhez és szervezetekhez, mert úgy véli, az Ebola elleni harc fontos, hiszen a járvány már nem helyi kérdés, az egész világot érinti. Izrael már korábban is küldött egészségügyi csoportot Kamerunba, elsősegély-eszközöket Sierra Leonába, valamint felszereléseket az Afrikai Unió csoportjainak.

A tervet azonban nem fogadta osztatlan egyetértés. Móse Jaalon védelmi miniszter például határozottan ellenezte, mert tartott tőle, hogy a fertőzött területekről a betegséget behurcolják Izraelbe. A reptéri hatóság emiatt pénteken már megkezdték az Ebola által sújtott országokból érkező utasok figyelmeztetését, hogy ellenőriztessék az egészségi állapotukat mielőtt beutaznak az országba.

 

Megszakítás