Az izraeli hírszerzési miniszter attól tart, hogy olyan egyezség születik Irán és a Hatok között, ami nem fosztaná meg Teheránt a vegyifegyvereitől.

Az izraeli hírszerzési miniszter engedélyezné Irán atomenergia-használatát, de csak akkor, ha az ország a programhoz szükséges dúsított uránt más országból importálná. Steinic az 1938-as müncheni egyezményhez hasonlította a genfi tárgyalásokat szerdán, a Kneszet (az izraeli törvényhozás) külügyi és biztonsági bizottságának ülésén.
„Nem zártuk be az ajtót a diplomáciai megoldás előtt. Ha komoly és kielégítő megállapodás lesz, amely eltávolítja Iránt a nukleáris fegyvertől, azt üdvözöljük” – mondta a miniszter.

„De aggódva figyeljük a tárgyalásokat”- folytatta. – Mert attól tartunk, hogy 2013 Genfje 1938 Münchenévé válik. A történelem már ismer olyan egyezményt, amelyet az egész világ ünnepelt, de egy év múlva kitört a második világháború.”

Steinic Irán atomenergia-használatát ahhoz feltételhez kötné, hogy az működéshez szükséges hasadóanyagot, a dúsított uránt más államoktól szerezze be. Elfogadhatónak tartaná a líbiai példa alapján születő megállapodást, de elutasítja az észak-koreaihoz hasonló egyezményt.

Genfben szerdán ér véget az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő csoport és Irán közti kétnapos tárgyalás Teherán atomprogramjáról, ahol az egyik központi kérdés éppen a helyben folytatott urándúsítás.

MHO/MTI

Megszakítás