A hurrikán által jelentős mértékben megtépázott közép-amerikai országok, Guatemala, Honduras és Panama fordult humanitárius segélyért a zsidó államhoz.

A hurrikán hatalmas károkat okozott a térségben, tönkretette az úthálózat jelentős részét, valamint a mezőgazdaságot. A természeti csapás nyomán bekövetkezett áradás több száz emberéletet követelt, százak tűntek el és ezrek váltak földönfutóvá. A térségben a legutóbbi, hasonló mértékű természeti katasztrófa 1998-ban következett be, amikor a Mitch hurrikán söpört végig ezekben az országokban.

„Izrael nem feledkezik meg a szövetségeseiről, különösen nem katasztrófa idején” – mondta Mátánjá Kohén, Izrael guatemalai és hondurasi nagykövete. A nagykövet ellátogatott a Guatemala keleti részén fekvő Puerto Barriosba. Ebben az országrészben különösen nagy mértékű volt a hurrikán pusztítása. Az izraeli nagykövet humanitárius segélycsomagokat osztott szét a lakosság körében, többek között elsősegély-csomagokat, száraz élelmiszert, higiéniás termékeket, takarókat és az izraeli Külügyminisztérium egyéb adományait.

Hondurasban, ahol több mint ezer család veszítette el az otthonát, az izraeli Kereskedelmi és Együttműködési Iroda igazgatója osztott szét Tegucigalpában ruhákat és alapvető eszközöket tartalmazó csomagokat a San Pedro Sula nevű körzet lakóinak. Rada Mansour, Izrael panamai nagykövete részt vett egy, a panamai elnök felesége, Yazmín Colón de Cortizo nevével fémjelzett ünnepélyen, és tíz tonna csomagolt élelmiszert, tejport és koronavírus elleni védőfelszerelést adott át a hurrikán helyi áldozatainak számára. „Ez az adomány a két ország közelségének szimbóluma. Nagyon fontos a számunkra, hogy támogassuk a testvéreinket egy olyan időszakban, amikor nagyon sok család szenvedett kárt” – mondta Mansour.

Izrael az elmúlt évtizedekben mindig az elsők között volt a természeti, vagy egyéb katasztrófák okozta károk következtében szükségessé vált humanitárius segítségnyújtás terén. A károk enyhítése és a fizikai szükségletek kielégítése mellett az izraeli csapatok szakemberei részt vesznek a traumát elszenvedett helyi lakosoknak kínált pszichés segítségnyújtásban is.

zsido.com

Forrás: JPost