15 év után először léphetnek be palesztin rendszámú autók Izrael területére. A kormány részéről illetékes Yoav Mordechai tábornok ezt olyan palesztin orvosoknak engedélyezte, akik például izraeli kórházakban ügyelnek és fontos, hogy gyorsan beérjenek.

Ennek a jelentős lépésnek az a célja, hogy segítse az orvosokat életmentő munkájukban, a lépés sikerével összhangban kell majd értékelni a biztonsági helyzetet – mondta egy másik illetékes David Menachem tábornok. Izraeli rendszámmal hivatalosan jelenleg Ciszjordánia úgynevezett A és B körzetébe lehet belépni, ami a palesztin önkormányzat fennhatósága alatt áll – olvasható a jpos.com-on. Izraeli és palesztin rendszámú járművekkel pedig a C körzetben. (A területek az 1993-as oslói megállapodás határozza meg)

 

Azonban a második intifáda 2000-es kirobbanásakor a palesztin rendszámú autók ki lettek tiltva, ennek lett most részben vége kedden. Az utóbbi időben Izrael több gesztust is tett, például vízvételezési engedélyt adott egy új palesztin városnak Rawabinak. Továbbá a duplájára emelik a Gáza övezetnek eladható víz mennyiségét, 5-ről 10 millió köbméterre. Az ehhez szükséges infrastrukturális háttér már elkészült. A Hamász 2007-es hatalomátvétele óta Izrael most először enyhített a Gázában készült termékek értékesítésének tilalmán. Valamint átutalták azt a 3 hónapra jutó adóbevételt, amit leállítottak korábban, mert a palesztinok csatlakoztak a Nemzetközi büntetőbírósághoz

(zsido.com)

 

 

Képek: jpost.com , polgeonow.com