Izrael bejelentette, hogy átutalja a korábban zárolt adóbevételt a Palesztin Önkormányzatnak. A kifizetést azután függesztették fel, hogy a palesztinok csatlakoztak Nemzetközi Büntetőbírósághoz.

 

Elemzők szerint a döntés részben azért született, mert Benjamin Netanjahu enyhíteni akarja a feszültséget a palesztinokkal és az Egyesült Államokkal egyaránt.

Netenjahu azért hagyta jóvá, hogy utalják át az összeget, mert ez most „összességében Izrael érdeke is” – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Izrael egy hónapban több mint 100 millió dollárt szed be adó és vám formájában a Palesztin Önkormányzat számára. Az átutalások kérdése a béketárgyalások legutóbbi megszakadása óta terítéken volt, valamint Izraelre nemzetközi nyomás is nehezedett, hogy feloldja a zárlatot.

A feloldás a december és február közötti időszakot érinti, a kifizetendő összegből levonják a palesztin lakosság számára biztosított elektromos-, víz-, valamint egészségügyi ellátás költségeit. Egyelőre nem derült ki, hogy az átutalások a szokásos menetrend szerint folytatódnak-e tovább.

fotó: pixgood.com

Megszakítás