A jeruzsálemi Héber Egyetem bioorvostudományi mérnöke által kifejlesztett SuperMeat kóser és vegán. Az izraeli startup vállalkozás célja, hogy bűntudatmentes étkezéshez és állatmentes húshoz juttassák a fogyasztókat. A találmány vallási kérdéseket is felvet.

A SuperMeat nevű startup vállalkozás állati sejtekből állít elő „tenyésztett húst”. Jelszavuk: „Valódi hús az állatok bántása nélkül”. A csirke nélküli csirkemellet egy élő madár sejtjéből, tápanyagban gazdag környezetben, egy gép belsejében „tenyésztik”.

Bár számos támogatója akad a kezdeményezésnek, az izraeli fogyasztók két, népes csoportja: a kóserság törvényeit betartók, illetve a vegánok körében komoly kérdések is felvetődnek. A SuperMeat egyik alapítója, a vegán életmódot folytató állatjogi aktivista, Kobi Bárák mindkét csoport kétségeit eloszlatja: termékük egyszerre kóser és vegán.

A SuperMeat az első olyan, tenyésztett hússal foglalkozó társaság, mely a csirkére koncentrál, de módszerük némi módosítással, más tenyésztett húsok előállítására is alkalmas lehet. A SuperMeat csapata, Jáákov Náchmiász, bioorvostudományi mérnök vezetésével, egyedülálló tenyésztési technikát dolgozott ki: a csirkéből ártalmatlan módszerrel kivett sejt egy, a madár biológiáját szimuláló gépben áll össze hússá.

Az Indiegogo oldalon folyó gyűjtés célja, hogy demonstrálja a fogyasztói érdeklődés mértékét, és ezzel ösztönözze a befektetőket. A cég sok energiát fektet a reklámozásba. Leendő fogyasztóik meggyőzése érdekében kampányukban színészek és modellek mellett háredi és vallásos cionista rabbikat is megszólaltatnak.

A folyamat
A folyamat
Utóbbiak közül a konzervatív irányvonalat képviselő Dov Lior, Hevron és Kiriját Árbá főrabbija, valamint a liberálisnak tartott ráánánái Juvál Serlo rabbi, a Cohár Intézet képviselője egyaránt üdvözölte a fejlesztést. Ők a tenyésztett hús párve (nem húsos) mivolta mellett foglalnak állást a bemutatott felvételeken: „A terméket a kezdetektől fogva nem tekinthetjük húsnak, mivel mikroszkopikus darabból származik… de még akkor is, ha valódi hússal állnánk szemben, nem tekinthetnénk annak, mivel megváltozott a formája.” A rabbi itt egy, a Talmudból ismert véleményre hivatkozik: amennyiben valami teljesen megváltoztatja a formáját, akkor a továbbiakban azt már nem tekinthetjük az eredeti dolognak.

Dov Lior rabbi
Dov Lior rabbi
A felvételeken a rabbik azzal a kétséggel kapcsolatban is állást foglaltak, hogy nem tekinthető-e az ilyen módon nyert termék alapja „ever min hácháj”-nak, az élőből kivágott testrésznek, melynek olyan erős a tórai tilalma, hogy még Noách fiainak hét törvényében is szerepel, vagyis a nem-zsidókra is vonatkozik. Serlo rabbi szerint a mikroszkopikus méretű sejtet nem tekinthetjük testrésznek, így nem áll fenn a tilalom.

Juvál Serlo rabbi
Juvál Serlo rabbi
Jiszráel Rosen rabbi, az ortodox zsidó törvénykezést és a modern technológiát összeegyeztetni kívánó Comet Intézet vezetője szerint azonban a SuperMeat valójában inkább hús, ezért kósersági felügyeletre lesz szükség az előállításához. Az OU [Orthodox Union, a világ egyik legnagyobb kósersági felügyeleti szerve] még nem tisztázta álláspontját a kérdésben.

Jiszráel Rosen rabbi
Jiszráel Rosen rabbi
A vegánok és az állatjogi aktivisták sokkal egységesebb véleményt képviselnek, ami nem is csoda, hiszen a startup vállalkozás tagjainak jelentős része is közéjük tartozik, többen évtizedek óta. „Ha az emberek tenyésztett húst ennének, nem lenne semmi probléma. Magam is megenném”- mondta Szása Bujor, a 269 nevű radikális állatvédő csoport alapítója és aktivistája. Egyéb szervezetek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a SuperMeat eltereli a figyelmet a számukra elsődleges fontosságot jelentő kérdésekről, az állatok jogainak érvényesítéséről és szenvedéseik megszüntetéséről. Az Anonymus nevű aktivista csoport például ezt az üzenetet küldte: „Ne feledjük, hogy nincs szükségünk tudományos áttörésekre ahhoz, hogy megmentsük az állatokat…csak nem kell húst fogyasztanunk.”

Náchmiász úgy nyilatkozott, hogy munkáját az Izraelben oly népszerű rántott csirkemell iránti rajongás motiválja, mivel a „schnitzel” fogyasztása egyre inkább veszélyessé válik. „Gyerekként azt ettem, amit anyám és nagyanyám főzött. Szeretném, ha a gyerekeim is ugyanolyan rántott húst ehetnének. Ezért csinálom ezt.”

„Ez [a tenyésztett hús megjelenése] egyezik a zsidóság jövőbeli céljával. Elképzelhető, hogy a folyamat már most, a mi nemzedékünkben elkezdődik… A folyamat kezdetén ezt fogjuk használni, amíg meg nem történik az emberiség spirituális felemelkedése, és már nem fogyasztanak [húst]. És ez a cél: hogy visszatérjünk az első ember életmódjához.” – zárta a szavait Dov Lior rabbi.

Forrás: JTA

Megszakítás