Pár hete még csapadékért imádkoztak – most az elmúlt 120 év legnagyobb hóviharát élik át az izraeliek. Jeruzsálemben az iskolák bezártak, több tízezer család maradt áram nélkül. 

Hétvégén érte el Izraelt az Alexa elnevezésű vihar, ami emberemlékezet óta nem látott hóvihart hozott. Vasárnapra sikerült részben helyreállítani a régióban az áramellátást, de még mindig több, mint tízezer háztartásban nem volt villany. Ez azért is különösen veszélyes, mivel Izraelben nincsen kiépített gázfűtés – a háztartások szinte mindegyike a légkondicionáló készülékekkel tud valamelyest fűteni. A városvezetés szerint 1-2 napon belül állhat helyre a rend a városban – addig is önkéntesek és katonák segítenek a hóban rekedteken. A polgármester sajtószóvivője elmondta, színkódokkal rangsorolják a feladatokat: „Piros jelzi a legsürgősebb feladatokat, mint a kórházakhoz vezető utak megtisztítása. Kék jelzi a másodlagos problémákat, mint a főutak járhatóvá tétele, és fehérrel jelezzük a kisebb utcákat és járdákat”. BrachiSprung hangsúlyozta: legfőbb feladatuk, hogy megőrizzék a város 800.000 lakójának. Mint elmondta, a közösségi vezetőkkel való kapcsolattartás nagy segítséget jelent az információk továbbadásában.

Jeruzsálemben egyes háztartásokban már két napja nincs áram – így sem világítás, sem fűtés, sem melegvíz nem áll a lakók rendelkezésére. Az iskolák és óvodák sem vasárnap, sem hétfőn nem nyitnak ki. Izrael egyes területein egy méternél is nagyobb hó hullott, amire nem volt példa ebben az elmúlt több, mint 120 évben.

Megszakítás