A távozó és az új iráni elnök is támadta Izraelt pénteken Teheránban a Jeruzsálem-napi felvonuláson, amelyet az irániak minden évben megrendeznek a palesztinokkal való szolidaritás jegyében, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint az új iráni államfő megmutatta igazi arcát.

Mahmúd Ahmadinezsád leköszönő elnök kijelentette, hogy Izrael Irán első számú ellensége, és "Isten a tanúm, hogy egy pusztító vihar gyökerestül ki fogja tépni a cionizmus bázisát". "Izraelnek nincs helye ebben a régióban".

Haszan Róháni pedig, akit szombaton iktatnak be hivatalába, a felvonulás után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy "a cionista rezsim régóta egy seb az iszlám világ testén, és azt el kell távolítani". Az új államfő korábban azt ígérte, hogy "a mérséklet útját" fogja járni, és Irán nyitottabb lesz az ország atomprogramját illetően, amelyre a Nyugat erős gyanakvással tekint.

Benjámin Netahjanu izraeli miniszterelnök szerint "Róháni a vártnál előbb megmutatta igazi arcát. Még ha az irániak most sietnek is letagadni a szavait, ő így gondolkodik, és ez az iráni rezsim akcióterve." Az izraeli politikus hozzátette, hogy nem engedhető meg, hogy egy olyan nemzet, amely fenyegeti Izrael államot, tömegpusztító fegyverek birtokába jusson.

MTI